Îmbătrânirea celulelor este reversibilă, demonstrează un nou studiu

Cercetătorii francezi au reuşit să redea tinereţea unor celule prelevate de la persoane în vârstă de peste 100 de ani, reprogramându-le la stadiul de celule suşă, demonstrând astfel că procesul de îmbătrânire este reversibil.
Romania TV
01 nov. 2011, 13:56
Îmbătrânirea celulelor este reversibilă, demonstrează un nou studiu

Aceste cercetări despre posibilitatea de a şterge urmele lăsate de îmbătrânirea celulor, publicate în revista specializată Genes & Development, marchează o nouă etapă pentru medicina regenerativă de corectare a unei patologii, a declarat Jean-Marc Lemaitre de la Institut de Génomique Fonctionnelle (INSERM/ CNRS/ Université de Montpellier), coordonatorul studiului, informează AFP.

Studiul a contribuit la o altă realizare importantă: o mai bună înţelegere a procesului de îmbătrânire şi corecţia aspectelor sale patologice, afirmă savanţii de la INSERM.

Celulele bătrâne au fost reprogramate in vitro în celule suşă pluripotente induse iPSC (Induced pluripotent stem cells), care şi-au regăsit astfel tinereţea şi caracteristicile unor celule suşă embrionare (hESC).

Ele pot să se diferenţieze din nou în celule de toate tipurile (neuroni, celule cardiace, epiteliale, hepatice…) după cura de „întinerire” realizată de savanţii francezi.

Din 2007, oamenii de ştiinţă au arătat că pot să reprogrameze celule adulte umane în celule suşă pluripotente (iPSC), ale căror proprietăţi sunt similare celor ale celulelor suşă embrionare. Această reprogramare pornind de la celule adulte evită criticile referitoare la folosirea celulelor suşă embrionare.

Însă până la reuşita cercetătorilor francezi, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limită, senescenţa, punctul ultim al îmbătrânirii celulare.

Echipa de savanţi coordonată de Jean-Marc Lemaitre a reuşit să depăşească această limită.

Cercetătorii au multiplicat mai întâi celulele epiteliale (fibroblaste) de la un donator în vârstă de 74 de ani pentru a ajunge la senescenţă, caracterizată prin încetarea procesului de înmulţire a celulelor.

Cercetătorii au realizat apoi o reprogramare in vitro a acestor celule. Deoarece acest proces nu era posibil prin prepararea clasică pe bază de patru factori genetici (OCT4, SOX2, C MYC şi KLF4), ei au adăugat alţi doi (NANOG şi LIN28).

Cu ajutorul acestui nou „cocktail” de şase ingrediente, celulele senescente reprogramate şi-au redobândit caracteristicile celulelor suşă pluripotente de tip embrionar, fără să păstreze nicio urmă a îmbătrânirii lor anterioare.

„Markerii vârstei celulelor au fost şterşi, iar celulele suşă iPSC pe care le-am obţinut pot să producă celule funcţionale, de toate tipurile, cu o capacitate de înmulţire şi o longevitate crescute”, a declarat Jean-Marc Lemaitre.

Cercetătorii au testat apoi „cocktailul” lor pe celule mai bătrâne, în vârstă de 92 de ani, 94 de ani, 96 de ani şi 101 ani, acelaşi succes fiind obţinut de fiecare dată, inclusiv în cazul celulelor centenare.

„Vârsta celulelor nu este cu siguranţă o barieră pentru reprogramare”, a concluzionat expertul francez.

Acest studiu deschide calea pentru folosirea celulelor reprogramate iPS ca o sursă ideală de celule adulte tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a ţesuturilor vătămate la pacienţii în vârstă.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Coșul de Paște, prețuri uriașe. Ce produs cumpără românii cel mai mult
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis la tranzacții cu numerar. Se deschide obligatoriu cont la bancă. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Simboluri și lucruri neștiute despre Săptămâna Patimilor. Orice creștin trebuie să țină cont de ele
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Primă la aniversarea căsătoriei: până la 3.000 de lei! Vezi cum poți beneficia