Îmbătrânirea celulelor este reversibilă, demonstrează un nou studiu

Cercetătorii francezi au reuşit să redea tinereţea unor celule prelevate de la persoane în vârstă de peste 100 de ani, reprogramându-le la stadiul de celule suşă, demonstrând astfel că procesul de îmbătrânire este reversibil.
Romania TV
01 nov. 2011, 13:56
Îmbătrânirea celulelor este reversibilă, demonstrează un nou studiu

Aceste cercetări despre posibilitatea de a şterge urmele lăsate de îmbătrânirea celulor, publicate în revista specializată Genes & Development, marchează o nouă etapă pentru medicina regenerativă de corectare a unei patologii, a declarat Jean-Marc Lemaitre de la Institut de Génomique Fonctionnelle (INSERM/ CNRS/ Université de Montpellier), coordonatorul studiului, informează AFP.

Studiul a contribuit la o altă realizare importantă: o mai bună înţelegere a procesului de îmbătrânire şi corecţia aspectelor sale patologice, afirmă savanţii de la INSERM.

Celulele bătrâne au fost reprogramate in vitro în celule suşă pluripotente induse iPSC (Induced pluripotent stem cells), care şi-au regăsit astfel tinereţea şi caracteristicile unor celule suşă embrionare (hESC).

Ele pot să se diferenţieze din nou în celule de toate tipurile (neuroni, celule cardiace, epiteliale, hepatice…) după cura de „întinerire” realizată de savanţii francezi.

Din 2007, oamenii de ştiinţă au arătat că pot să reprogrameze celule adulte umane în celule suşă pluripotente (iPSC), ale căror proprietăţi sunt similare celor ale celulelor suşă embrionare. Această reprogramare pornind de la celule adulte evită criticile referitoare la folosirea celulelor suşă embrionare.

Însă până la reuşita cercetătorilor francezi, reprogramarea celulelor adulte se lovea de o limită, senescenţa, punctul ultim al îmbătrânirii celulare.

Echipa de savanţi coordonată de Jean-Marc Lemaitre a reuşit să depăşească această limită.

Cercetătorii au multiplicat mai întâi celulele epiteliale (fibroblaste) de la un donator în vârstă de 74 de ani pentru a ajunge la senescenţă, caracterizată prin încetarea procesului de înmulţire a celulelor.

Cercetătorii au realizat apoi o reprogramare in vitro a acestor celule. Deoarece acest proces nu era posibil prin prepararea clasică pe bază de patru factori genetici (OCT4, SOX2, C MYC şi KLF4), ei au adăugat alţi doi (NANOG şi LIN28).

Cu ajutorul acestui nou „cocktail” de şase ingrediente, celulele senescente reprogramate şi-au redobândit caracteristicile celulelor suşă pluripotente de tip embrionar, fără să păstreze nicio urmă a îmbătrânirii lor anterioare.

„Markerii vârstei celulelor au fost şterşi, iar celulele suşă iPSC pe care le-am obţinut pot să producă celule funcţionale, de toate tipurile, cu o capacitate de înmulţire şi o longevitate crescute”, a declarat Jean-Marc Lemaitre.

Cercetătorii au testat apoi „cocktailul” lor pe celule mai bătrâne, în vârstă de 92 de ani, 94 de ani, 96 de ani şi 101 ani, acelaşi succes fiind obţinut de fiecare dată, inclusiv în cazul celulelor centenare.

„Vârsta celulelor nu este cu siguranţă o barieră pentru reprogramare”, a concluzionat expertul francez.

Acest studiu deschide calea pentru folosirea celulelor reprogramate iPS ca o sursă ideală de celule adulte tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a ţesuturilor vătămate la pacienţii în vârstă.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni