Ninge de două zile la munte. Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri naţionale

Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale din Suceava, Harghita, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud, situate în zonele înalte, se face în condiţii de iarnă în urma ninsorilor căzute în timpul nopţii de joi spre vineri. Drumarii acţionează cu material antiderapant.
Iulian Tudor
11 apr. 2014, 06:14
Ninge de două zile la munte. Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri naţionale

În Masivul Parâng, judeţul Hunedoara, stratul de zăpadă depăşeşte 10 centimetri, după ce în ultimele două zile vremea s-a răcit, iar precipitaţiile s-au transformat în ninsoare ce s-a aşternut pe principalele creste din zonă, potrivit Agerpres. „Ninge de două zile, iar stratul de zăpadă măsoară între 10 şi 15 centimetri, în funcţie de altitudine. Nu se poate schia, iar numărul turiştilor este foarte mic”, a declarat vineri şeful Salvamont Petroşani, Dumitru Bârlida.

O situaţie similară este şi în zona turistică Straja, din Masivul Vâlcan, unde a nins mai puţin.

În Masivul Retezat, ninsoarea s-a depus la altitudini mai mari de 1.800 de metri, însă în zona staţiunii Râuşor precipitaţiile sub formă de lapoviţă au topit zăpada.

„Le recomandăm turiştilor să nu se aventureze pe trasee pentru că vremea se poate schimba din moment în moment, iar pe creste este ceaţă. Orice deplasare este bine să fie anunţată la Salvamont pentru că la refugii avem echipe de permanenţă ce pot oferi informaţii despre starea traseelor şi condiţiile meteo”, a conchis şeful Salvamont Petroşani.

Circulaţia este îngreunată, vineri, pe DN 17A, între localităţile Vatra Moldoviţei şi Suceviţa, din cauza ninsorii abundente, căzute în această zonă din judeţul Suceava. Mai multe autotrenuri, care nu erau echipate corespunzător pentru condiţii de drum de iarnă, nu au mai putut urca panta drumului, rămânând blocate în zona km 4+000 – km 18+000 şi km 26+000 – km 53 +000.

În zona afectată de ninsoare s-a acţionat, încă de la ora 5.00, cu patru utilaje proprii, urmând să fie supliment numărul acestora cu încă două utilaje. De asemenea, pe toată perioada ninsorii, s-a intervenit cu material antiderapant.

De asemenea, potrivit şefului de cabinet al prefectului Harghitei, Adrian Pănescu, sunt acoperite cu zăpadă DN 13B, Gheorgheni-Praid, pe vârful Bucin, DN 12C, în zona Lacu Roşu, DN 12A Miercurea Ciuc- Lunca de Jos, DN 15, Topliţa-Borsec şi DN 11B, Casin-Târgu Secuiesc, în zona vârfului Nyerges, informează Agerpres. Zăpada tratată cu antiderapant de pe carosabil ajunge până la trei centimetri pe vârful Bucin. Pe DN 13A, Miercurea Ciuc-Vlăhiţa se semnalează zăpadă apoasă.

Drumarii au împrăştiat 42 de tone de material antiderapant şi au acţionat cu şase utilaje de deszăpezire. Nu au fost înregistrate probleme deosebite în trafic.

În staţiunea Harghita Băi stratul de zăpadă a ajuns la peste zece centimetri şi se manifestă intensificări ale vântului.

Trei localităţi din zona de nord a judeţului Harghita au rămas fără energie electrică, vineri dimineaţă, după ce o linie de medie tensiune a fost avariată din cauza vremii nefavorabile. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu, în prezent nu au curent electric 382 de consumatori din localităţile Tulgheş, Recea şi Hagota. Mai multe posturi de transformare au fost afectate, iar o echipă de la Electrica se află la faţa locului pentru remediere defecţiunilor.

Primarul din Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat că în zonă sunt frecvente întreruperile de curent din cauză că reţeaua electrică este veche şi se defectează atunci când ninge sau bate vântul.

Circulaţia rutieră se desfăşoară, vineri, în condiţii de iarnă şi în Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova. Stratul de zăpadă măsoară şase centimetri.

Şoferii care străbat DN 17, prin Pasul Tihuţa, sunt avertizaţi să reducă viteza şi să ţină cont de condiţiile de drum cu carosabil umed.

A mai nins şi la baza Pasului Tihuţa, la Valea Străjii, unde stratul de zăpadă depus măsoară doi centimetri.

Cantitatea maximă de precipitaţii căzută în ultimele 24 de ore a fost de 8 l/mp, la Piatra Fântânele.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'