George Maior: Ştiam dinainte că Rusia va invada Crimeea. Acum serviciile ruse sunt interesate de România

George Maior, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), a acordat un interviu pentru publicaţia Q Magazine, în care vorbeşte despre problema vizelor, despre relaţia cu serviciile ruse de informaţii, despre invadarea Crimeeii, despre ameninţările asupra României, dar şi despre rolul Serviciilor în combaterea evaziunii fiscale şi chiar şi despre scurgerile de informaţii către presă.
Romania TV
11 apr. 2014, 14:47
George Maior: Ştiam dinainte că Rusia va invada Crimeea. Acum serviciile ruse sunt interesate de România

Astfel, el este de părere că problema vizelor în SUA pentru cetăţenii români se va rezolva în următorii trei ani, venită pe baza relaţiilor bune dintre cele două ţări, concretizat în scutul antirachetă, dar şi pe apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană.

„Și evoluțiile în ceea ce privește resursele la Marea Neagră, odată cu venirea acestor mari companii americane, cred că vor asigura pentru viitor și o dimensiune economică mult mai substanțială a acestui parteneriat. Apoi, putem vorbi de scutul antirachetă, care este o dezvoltare strategică majoră în ceea ce privește o dimensiune mai aparte a securității statului. Iar în privința vizelor, fiți convinsă că acest lucru se va rezolva în următorii trei ani”, afirmă Maior.

Directorul SRI s-a referit şi la evenimentele recente din Crimeea şi la relaţia dintre SRI şi serviciile ruse de informaţii. El a afirmat că acestora cu SRI este destul de rece, dar că ele au un interes major faţă de România.

„Este destul de rece (n. Red. – relaţia SRI cu Serviciul Secret al Federației Ruse – FSB şi cu Serviciul Rus de Informații Externe – SVR). Evident, în cazul în care există informații care ar putea periclita securitatea ambelor state (mă refer, de exemplu, la terorism), care afectează cetățeni, state, noi suntem dispuși oricând la schimb de informații cu FSB sau cu SVR, fără să mai luăm în calcul o dimensiune politică”, a declarat George Maior.

Întrebat dacă simte un interes major ar FSB-ului pentru România, la nivelul comunității de informații, el a răsăuns: „Da, mai ales din partea serviciilor de informații externe ale Rusiei. Evident, există o luptă nevăzută de încercare. Fiecare are acest interes – de a purta această luptă, de a culege informații care sunt importante pentru propria securitate națională. Adesea, noi contracarăm bine și eficient. Nu se discută mult despre aceste lucruri. Și noi avem aceleași interese – de a culege informații pentru securitatea și interesele României. Aici, lucrurile sunt clare, au fost încă de la început”. De asemenea, Maior a evidenţiat faptul că există riscul reproducerii scenariului din Crimeea în Republica Moldova.

Directorul SRI a mai fost întrebat dacă serviciile secrete pot doborî un regim politic, întrebare la care a răspuns afirmativ, prin apelul la istorie.

„Istoria arată acest fapt. Dacă sunt create anumite condiții. Dar nu a făcut-o. Mai mult, eu cred că a creat o ceață informativă pentru a se prezerva, în care realitățile acestea ale lumii contemporane fie erau ascunse, fie nu erau înțelese chiar de Securitate, astfel încât Ceaușescu trăia într-un vid de cunoaștere, care spre final l-a și costat, de altfel, poziția și viața”.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Românii au interzis! NU ai voie să faci acest gest. Este ilegal oriunde în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!