Astfel, el este de părere că problema vizelor în SUA pentru cetăţenii români se va rezolva în următorii trei ani, venită pe baza relaţiilor bune dintre cele două ţări, concretizat în scutul antirachetă, dar şi pe apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană.
„Și evoluțiile în ceea ce privește resursele la Marea Neagră, odată cu venirea acestor mari companii americane, cred că vor asigura pentru viitor și o dimensiune economică mult mai substanțială a acestui parteneriat. Apoi, putem vorbi de scutul antirachetă, care este o dezvoltare strategică majoră în ceea ce privește o dimensiune mai aparte a securității statului. Iar în privința vizelor, fiți convinsă că acest lucru se va rezolva în următorii trei ani”, afirmă Maior.
Directorul SRI s-a referit şi la evenimentele recente din Crimeea şi la relaţia dintre SRI şi serviciile ruse de informaţii. El a afirmat că acestora cu SRI este destul de rece, dar că ele au un interes major faţă de România.
„Este destul de rece (n. Red. – relaţia SRI cu Serviciul Secret al Federației Ruse – FSB şi cu Serviciul Rus de Informații Externe – SVR). Evident, în cazul în care există informații care ar putea periclita securitatea ambelor state (mă refer, de exemplu, la terorism), care afectează cetățeni, state, noi suntem dispuși oricând la schimb de informații cu FSB sau cu SVR, fără să mai luăm în calcul o dimensiune politică”, a declarat George Maior.
Întrebat dacă simte un interes major ar FSB-ului pentru România, la nivelul comunității de informații, el a răsăuns: „Da, mai ales din partea serviciilor de informații externe ale Rusiei. Evident, există o luptă nevăzută de încercare. Fiecare are acest interes – de a purta această luptă, de a culege informații care sunt importante pentru propria securitate națională. Adesea, noi contracarăm bine și eficient. Nu se discută mult despre aceste lucruri. Și noi avem aceleași interese – de a culege informații pentru securitatea și interesele României. Aici, lucrurile sunt clare, au fost încă de la început”. De asemenea, Maior a evidenţiat faptul că există riscul reproducerii scenariului din Crimeea în Republica Moldova.
Directorul SRI a mai fost întrebat dacă serviciile secrete pot doborî un regim politic, întrebare la care a răspuns afirmativ, prin apelul la istorie.
„Istoria arată acest fapt. Dacă sunt create anumite condiții. Dar nu a făcut-o. Mai mult, eu cred că a creat o ceață informativă pentru a se prezerva, în care realitățile acestea ale lumii contemporane fie erau ascunse, fie nu erau înțelese chiar de Securitate, astfel încât Ceaușescu trăia într-un vid de cunoaștere, care spre final l-a și costat, de altfel, poziția și viața”.