„Proiectul de act normativ este discutat în aceste zile şi cu reprezentanţii FMI, CE şi BM. După ce Ministerul Sănătăţii va prezenta, în Guvernul României, într-o primă lectură, paşii de implementare a sistemului de coplată, proiectul va fi supus dezbaterii publice”, a declarat pentru RTV.NET Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
În forma actuală, coplata nu se poate aplica
Se aşteaptă scrisoarea de intenţie a FMI, pentru că în forma actuală a legii, coplata nu e aplicabilă, au declarat pentru RTV surse oficiale din CNAS.
Scrisoarea de intenţie trebuie să fie transmisă mâine şi până pe 15 aprilie ar trebui să fie aprobată ordonanţa de urgenţă de schimbare a legii coplăţii, au mai spus oficialii CNAS.
În privinţa plafonului de la care nu se percepe coplata, cel mai probabil se va reveni la un nivel fix. Cuantumul lui e nedefinitivat, plafonul va fi şi el stabilit prin norme.
Prin urmare, singura certitudine în privinţa sistemului coplăţii se referă la faptul că vom avea un nivel fix, valabil pentru toţi asiguraţii, de la care ea nu se mai percepe.
Ce este coplata
Coplata se referă la contribuţia asiguratului pentru serviciile medicale din pachetul de servicii de bază. În forma actuală a legii, suma prevăzută drept coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază şi va fi monitorizată printr-un tichet moderator pentru sănătate.
Coplata este obligatorie pentru asiguraţii care solicită servicii medicale prevăzute în pachetul de bază, cu câteva excepţii.
Cine va fi exceptat de la coplată la medic