Aceste arme de ultimă generaţie, adesea comparate armele din „Star Wars”, folosesc energie electromagnetică pentru a lansa proiectile la distanţe de peste 160 de kilometri, la o viteză de şapte ori mai mare decât cea a sunetului.
În timp ce testarea tunurilor electromagnetice a avut loc până în prezent exclusiv pe teren, amiralul Matt Klunder al echipei Naval Research a spus că, în doi ani, arma ar putea fi montată pe navele de mare viteză USNS Millinocket pentru un test de marea amploare.
„Aceste arme sunt acum o realitate și nu sunt science-fiction. Sunt chiar adevărate. Poţi să le priveşti cum trag”, a declarat Klunder, potrivit Russia Today.
Modelele actuale de tunuri electromagnetice – unul dezvoltat de General Atomic și unul de către BAE Systems – trag un singur proiectil o dată, dar în următoarea fază de dezvoltare BAE va crea o versiune care poate trage mai multe proiectile în succesiune rapidă și cu încărcare automată a muniției.
În ciuda puterii astei arme, există în continuare obstacole care trebuie să fie eliminate. Potențial ca tunul electromagnetic să se supraîncălzească este foarte real, și Marina încă lucrează la sistemele de răcire care să-l păsteze sub control. Între timp, chiar dacă testele au succes, tunurile elctromagnetice nu se vor putea folosi în război decât după 2018.