Un studiu realizat în rândul deţinuţilor dintr-o închisoare din Palermo (Sicilia) a indicat că, spre deosebire de ceilalţi deţinuţi violenţi, infractorii care aveau legături cu mafia nu erau psihopaţi.
Cercetarea, publicată în revista „Descoperă”, a descoperit că mafioţii aveau tendinţa de a-şi împărţi viaţa în două: pe de-o parte, activităţile lor penale, iar pe de alta, sentimentele faţă de rude şi prieteni.
Citeşte şi Scene rupte din filmele cu mafioţi. Cum acţiona Clanul Torj, cel mai periculos din Banat
Aproximativ jumătate dintre mafioţii chestionaţi se aflau în închisoare pentru infracţiuni violente, un sfert erau criminali, iar restul fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni cum ar fi răpirea, traficul de droguri şi frauda.
Mai mult, în timpul interviurilor, mafioţii şi-au exprimat de multe ori preocuparea pentru copiii şi familiile lor, cărora nu au încetat să le scrie şi pe care le sună mereu. De asemenea, mafioţii au părut mai puţin susceptibili de a avea probleme de dependenţă prin comparaţie cu ceilalţi deţinuţi.
Citeşte şi Garajul mafiei japoneze ar putea să facă orice pasionat de bolizi să pălească de invidie VIDEO
Cercetătorii italieni au analizat răspunsurile a 30 de mafioţi şi 39 de persoane condamnate pentru alte infracţiuni. Subiecţii au fost analizaţi psihologic, folosind un sistem de evaluare numit „Hare Psychopaty Checklist” (PCL-R), care evaluează caracteristicile psihotice ale unei persoane.
Cei care primesc un scor de peste 30 sunt consideraţi psihopaţi, însă nici unul dintre membrii mafiei participanţi la studiu nu a depăşit acest scor.