ICCJ: Procurorii nu au prezentat suficiente dovezi că Mazăre ar fi primit şpagă

Judecătorii de la Înalta Curte au motivat de ce l-au lăsat liber pe Radu Mazăre. Potrivit acestora, nu sunt suficiente probe că Mazăre ar fi luat mită.
Romania TV
14 apr. 2014, 12:44
ICCJ: Procurorii nu au prezentat suficiente dovezi că Mazăre ar fi primit şpagă

Judecătorii de la Înalta Curte au motivat de ce l-au lăsat liber pe Radu Mazăre. Instanţa susţine că DNA nu a avut nicio probă împotriva primarului constanţei. Mai mult, nu s-ar fi dovedit că Mazăre a primit şpagă.

În motivarea judecătorilor de la ICCJ, se arată că procurorii nu au strâns suficiente probe care să dovedească faptul că Radu Mazăre ar fi primit mită pentru a construi cartierul pentru nevoiaşi, deşi procurorul a adus un extras de cont care arată că suma indicată ar fi intrat în contul lui Mazăre, dar judecătorii au arătat că procurorii nu pot face legătura între sumă şi o eventuală mită.

‘Judecătorul de drepturi şi libertăţi, din examinarea actelor cauzei, reţine că procurorul nu a administrat, până în acest moment procesual, probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săvârşire a infracţiunii de luare de mită reţinută în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ştefan a vreunei sume de bani, respectiv darea vreunei astfel de sume de către inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ştefan să-i faciliteze câştigarea licitaţiei şi încheierea contractului de achiziţie nr. 10.240 din 22.12.2011 între Regia Autonomă ‘Exploatarea domeniului public şi privat’ Constanţa şi societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern’, se arată în motivarea deciziei prin care instanţa a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest.

Judecătoarea menţionează că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societăţii Melici Management şi că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.

De asemenea, din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.

‘Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiţi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câştige în condiţii ilicite licitaţia din 15.12.2011’, mai spune judecătoarea.

Magistratul notează că, din examinarea proceselor-verbale de redare a interceptărilor telefonice, ‘nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societăţii Shapir Structure’.

În plus, judecătoarea arată că nici din audierea martorilor de către procurori nu rezultă darea sau primirea sumei de 95.000 de euro pentru ca Radu Mazăre să favorizeze firma Shapir Structure.

‘În aceste circumstanţe, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în lipsa unor probe din care să rezulte suspiciunea că inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazăre Radu Ştefan suma de 95.000 euro, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească, să îndeplinească ori să urgenteze îndeplinirea unui act act care intra în îndatoririle de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, propunerea de arestare preventivă formulată de procuror nu poate fi primită’, este concluzia instanţei.

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi săptămâna trecută de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

‘La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)’, susţinea DNA într-un comunicat.

DNA preciza că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

‘În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre’, susţin procurorii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Moneda din 2003 care îţi aduce bani după Paşte. Este românească şi sigur o aveai şi tu în buzunar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte