Un număr de nouă companii româneşti au reprezentat, pentru prima dată, România la Automechanika Istanbul, târg internaţional de componente auto, dotări pentru service şi staţii de alimentare cu combustibil, IT pentru domeniul auto, servicii şi tuning, desfăşurat în perioada 10 – 13 aprilie, scrie Agerpres.
„Am considerat că forma aceasta de prezenţă în standul României este o variantă bună şi interesul nostru este de a dezvolta noi contacte cu firme din Turcia, care, am văzut, sunt suficient de numeroase. Compania noastră în zona aceasta asiatică, în Turcia, încă nu a ajuns. Deoarece târgurile Automechanika din Frankfurt au fost bune pentru noi, am considerat că Automechanika Istanbul ar putea fi la fel de bun pentru noi pentru zona asta a lumii”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul de export al de la MOB & IUS Braşov, Alexandru Mihăilescu.
Potrivit acestuia, strategia pe termen lung vizează creşterea numărului de clienţi şi intrarea pe piaţa asiatică a Turciei.
„Credem că, în trei ani, ar putea să ne aducă un plus de 15% în cifra noastră de afaceri la export, dacă ne extindem pe Turcia, pe partea asiatică a Turciei. Asta, în bani, ar putea să însemne cam 15% din cifra noastră de export”, a spus Mihăilescu.
El a arătat că firma are buget prevăzut pentru participarea la târguri şi expoziţii, până acum interesul lor fiind pentru ediţiile din partea vestică.
„Bugete pentru târguri şi expoziţii au fost prevăzuţi în fiecare an. Pe noi până acum ne-au interesat ediţiile din partea vestică. Ce doreşte să facă România cu standul naţional este la latitudinea Ministerului Economiei, dar, dacă va mai participa, cu siguranţă noi vom mai veni”, a subliniat reprezentantul MOB & IUS Braşov.
Şi compania româno – britanică Total Diesel Service Bucureşti vizează piaţa din Orientul Mijlociu, oferind servicii de recondiţionare de componente.
Citeşte şi Surpriză la Dacia: Duster, Logan şi Sandero cuceresc piaţa din Rusia
„Am promovat ideea de recondiţionare de componente şi nu de reparaţii. Reparaţia implică o mică intervenţie ca să o faci să funcţioneze, recondiţionarea implică o schimbare a componentelor interioare şi aducerea componentelor în condiţii de piesă nouă şi încercăm să facem pe piaţa românească această diferenţă, dar cu greu, pentru că majoritatea vor să cârpească puţin şi să le dea drumul. Aici ne luptăm şi acestea sunt problemele cu care ne confruntăm. Încercăm să găsim modele noi de sisteme de injecţii pe care să le recondiţionăm pentru că acolo sunt dificultăţi cu procurarea de piese şi, dacă nu sunt piese pe piaţă, atunci de obicei nu pot fi recondiţionate, iar noi căutăm soluţii tehnice la modelele astea. Cu asta vrem să ne prezentăm pe piaţă, să ieşim puţin la export. Am reuşit puţin pe piaţa europeană, încercăm şi pe piaţa asta din Orientul Mijlociu”, a explicat administratorul societăţii Total Diesel Service, Octavian Bozga.
Bozga spune că firma a reuşit să iasă la export, în Italia, Grecia şi în Marea Britanie, însă exporturile sunt relativ mici, atingând în jur de 10-15% din rulajul anual, de până la un milion de euro.
„Pe piaţa europeană, am început (exporturile – n.r.) cu Italia, avem nişte parteneri acolo, în Grecia am făcut puţin export, în Anglia. Mici încercări, nu sunt chestii majore. Ca procente din rulajul nostru, exporturile sunt undeva la 10-15%, ceea ce nu este foarte mult, dar este îmbucurător că reuşim să penetrăm şi pieţele occidentale, care de obicei se uită la calitate mai mult decât piaţa românească şi aici sper să avem câştig de cauză. Rulajul nostru ajunge pe an până într-un milion de euro. Suntem o firmă micuţă”, subliniază Octavian Bozga.
El afirmă că, pentru firma pe care o conduce, anul 2014 a început foarte prost, din punct de vedere economic.
„Anul din punct de vedere economic a început foarte prost. Cu greu ne-am menţinut rulajul ca să stăm pe plus cât de cât. Faţă de anul 2013, a început mai slab, faţă de anul 2012 mult mai slab. Nu ştim care sunt motivele, dar simţim efectele. Noi încercăm să facem diferenţa prin calitate. E dificil să ţii condiţiile de calitate, dar am ales să facem treaba asta chiar reducând profitul. Automat se reduce profitul, dacă investeşti în componente şi nu faci, ca şi ceilalţi, o mică intervenţie ca să iei bani”, a spus acesta.
Compania nu a venit la Automechanika Istanbul pentru piaţa turcă, deoarece este cunoscut faptul că aceasta este prohibită la importul de componente vechi, ci pentru piaţa din Orientul Mijlociu.
„Nu am venit aici pentru Turcia în mod special. Turcia, din câte ştim noi, este prohibită la importul de componente vechi, iar ce facem noi sunt componente recondiţionate din componente vechi. Pentru piaţa din Orientul Mijlociu mai mult am venit, pentru că aici vin din multe alte zone şi încercăm să găsim colaboratori. Cam asta e lupta. Este prima dată când venim la această expoziţie. Am vizitat expoziţia de-a lungul anilor, dar nu am venit să promovăm produsele noastre. La evenimentul de faţă avem un foarte mare ajutor de la Ministerul Economiei, pentru că, astfel, costurile sunt mai mici. Standul este suportat de ME (costurile – n. r.) şi a fost un mare avantaj pentru noi. Ne interesează şi alte participări, dar depinde de minister unde se decide să participe la târgurile organizate sub brandul Automechanika. Noi ţintim Frankfurtul, dacă se va participa”, a detaliat Bozga.
La rândul său, Monica Icu, directorul general al Euro Sandow România, o altă companie participantă la Automechanika Istanbul, sub pavilionul României, spune că deja aceasta are exporturi în ţări din Europa, dar şi în Turcia, şi vizează noi contacte „mai spre Asia”.
„Suntem filiala unei societăţi franceze şi lucrăm cu compania-mamă. Livrăm pentru ei, iar ei livrează în partea de Vest a Europei şi noi livrăm în partea de Est şi în Turcia. În principiu vrem să ne extindem şi pe alte pieţe, dar tot ce înseamnă Magreb ei livrează deja. Pe pieţe foarte îndepărtate este destul de greu să pătrunzi, pentru că noi livrăm pentru industria auto şi ei lucrează cu furnizorii locali, de aia s-a ales şi implantarea în România, ca să avem două puncte în Europa şi să acoperim în general toată Europa”, a precizat Monica Icu.
În opinia reprezentantului companiei Euro Sandow, este foarte importantă prezenţa la astfel de târguri.
„În principiu, trebuie să fii prezent. Piaţa te cere să fii acolo. Ne întâlnim şi cu clienţii actuali, mai discutăm cu ocazia asta şi despre noi proiecte, cunoaştem şi alţi clienţi, dar nu ştiu dacă neapărat este un avantaj care poate fi atât de uşor cuantificat, însă ceea ce ştiu este că trebuie să fii acolo. Dacă mergem singuri (la târguri – n.r.), investiţiile sunt destul de mari, fapt pentru care Ministerul Economiei ne ajută foarte mult cu târgurile acestea care sunt subvenţionate şi avem doar cheltuielile noastre de deplasare, pentru că, altfel, cheltuielile pentru un stand sunt destul de mari. Pentru noi sunt foarte utile. Avem două sau trei în fiecare an la care mergem şi ne sunt foarte folositoare. Ne interesează Frankfurt acum”, a spus ea.
Monica Icu a mai arătat că anul 2014 a început foarte bine, compania înregistrând o creştere de cel puţin 20% a cifrei de afaceri aferentă primelor trei luni, faţă de perioada similară din 2013.
„Anul 2014 a început foarte bine, avem creştere de cel puţin 20% pe cifra de afaceri pe primele trei luni. Până la finele anului, avem estimări de 20 – 30%. Aşa ne-am propus şi cred că vom ajunge, după cum a început anul. A început foarte bine – şi cu proiecte noi şi cu comenzi pe proiectele în curs, se vede că treaba se mişcă”, a arătat ea.
Şeful Euro Sandow România a explicat că, pentru compania sa, proiecte noi înseamnă maşini noi.
„Producătorii, o dată la patru ani, dezvoltă o nouă maşină şi atunci, automat, caută diverse produse. Deci, la noi, un proiect nou înseamnă o maşină care va ieşi peste doi ani, deja s-a făcut un studiu şi noi suntem alocaţi unui anumit produs care va fi în maşina aia. Pentru noi, asta înseamnă un proiect nou. Pentru produsele care sunt acum, maşinile se vor opri din producţie şi chiar dacă mai merge un an sau doi tu trebuie să le iei din timp”, a adăugat ea.
Standul românesc din Hala 3 a avut o suprafaţă de 90 de metri pătraţi şi în cadrul său au expus opt companii naţionale, în timp ce a noua companie, Conex Distribution, a participat la eveniment cu stand propriu. Firmele cu participare colectivă au fost: Mefin Sinaia, Componente Auto Topoloveni, Euro Sandow Bucureşti, Total Diesel Bucureşti, Aeromold Braşov, MOB & IUS Braşov, B&J Trading Bucureşti şi Ada Computers Bucureşti.
Aproape în fiecare lună a acestui an va avea loc unul dintre evenimentele brand-ului Automechanika. După Istanbul, este rândul Kievului să găzduiască evenimentul, în perioada 21 – 23 mai. Acesta va fi urmat de Dubai (3 – 5 iunie), Mexico City (16 – 18 iulie), Moscova (25 – 28 august), Frankfurt (16 – 20 septembrie), Buenos Aires (12 – 15 noiembrie), Shanghai (9 – 12 decembrie).
Târgul Automechanika Istanbul a înregistrat anul acesta un număr record de participanţi, aproximativ 1.500, care au ocupat o suprafaţă de circa 35.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 25% comparativ cu cea alocată în 2013.
Un număr de 739 de expozanţi au provenit din Turcia (709 anul trecut), în timp ce în jur de 736 de participanţi au venit din 39 de ţări. În 2013, prezenţa internaţională a fost de 536 de expozanţi, din 35 de ţări.
Citeşte şi România, pe primele locuri în UE la creşterea producţiei industriale în luna februarie