În Polonia de Paşte se întâmplă o adevărata „bătaie cu apă”. Aici bărbaţii stropesc femeile cu o găleata de apă rece. Femeile se răzbună după-masă, în aceeaşi zi, când îşi arată la rândul lor afecţiunea faţă de bărbatul ales cu o altă găleata de apă.
De 130 ani, la Casa Albă, din Washington DC, este găzduită o întrecere de Paște pe gazon. Obiectul principal al activităţii implică împingerea unui ou colorat fiert tare cu o lingura mare de servire. La eveniment participă şi grupuri muzicale şi se practică diferite sporturi pe iarbă.
În Ungaria, în Lunea Paştelui, bărbaţii stropesc femeile şi, în special, pe aleasa inimii lor, cu parfum de trandafiri. De cele mai multe ori, primesc în schimb de la acestea un ou de Paşte. Obiceiul se păstrează şi în zonele locuite de etnici maghiari din Ardeal.
CITEŞTE ŞI Cum să ne decorăm masa de Paşte: Cele mai frumoase idei pentru o petrecere inedită GALERIE FOTO
În Norvegia tradiţia impune să rezolvi şi să desluşeşti mistere şi crime în perioada Paştelui. Televiziunile şi revistele caută să învăluie totul într-o aură de mistere şi crime misterioase. Norvegienii citesc în această perioadă romane thriller.
În a doua zi de Paşte, în Haux, Franţa, oamenii fac o omleta gigant. Pentru acest preparat ei folosesc, în medie, peste 4.500 de ouă din care sunt hrăniţi până la 1.000 de oameni.
În Cehia şi în Scandinavia se sărbătoreşte Lunea Paştelui „biciuind” sau fiind „biciuit”. Tradiţia spune că femeile ar trebui să fie lovite cu un „bici” special făcut ramuri de salcie, pentru a fi sănătoase şi fertile tot timpul anului. „Biciuirile” nu sunt făcute pentru a crea suferinţa, ci pentru a-i ajuta pe bărbaţi să îşi arate afecţiunea şi atracţia faţă de aleasa inimii lor. Pentru a le arăta că nu s-au supărat şi că le mulţumesc, femeile dăruiesc bărbăţilor un ou încondeiat.
În Finlanda copiii se costumează și merg la colindat pe stradă cu fața acoperită de funingine și ținând în mână câte o mătură.
În nordul și estul Olandei, în Duminica Paștelui, există obiceiul „Focului de Paşte” cu ocazia căruia se aprind focuri mari pe dealuri. Se spune că aceste incendii alungă întunericul iernii și atrag căldură primăverii.
În Italia, Florenţa, Paştele este un eveniment zgomotos. O căruţă trasă de un bivol conduce procesiunea pascală până în centrul oraşului unde se adună oamenii în faţa catedralei. Artificiile care sunt ascunse în căruţă sunt acum folosite pentru o explozie unică şi plină de zgomot şi de spectacol.
VEZI ŞI Paşte 2014: Care sunt semnificaţiile ouălor roşii, mielului şi a lumânării aprinse
În Rusia şi în Slovenia, Paştele este o sărbătoare a mâncărurilor speciale şi delicioase. Localnicii se înfruptă din plăcinte uriaşe cu brânză în formă de piramidă, pe care este inscripţionat XB, adică „Cristos a Înviat”.
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din Spania. Cu această ocazie, locuitorii din Sevilla îmbracă în „Nazarenos” și participă la o procesiune în care imagini religioase sunt purtate în jurul orașului. Costumațiile purtate de locuitori își au originea în timpul Inchiziției Spaniole.
Tot în Spania, în Joia Mare, în Vergés, are loc un tradițional „dans al morții”. Toți cei implicați sunt costumați, iar marșul din jurul oraş se termină cu scheleți înfricoșători care țin în mână cutii cu cenușă.
În Marea Britanie, în Lancashire, Cheshire, Straffordshire şi Wawickshire, Lunea Paştelui este ziua în care bărbaţii îşi iau în braţe alesele şi le plimbă pe o anumită distanţă. Marţea, femeile ar trebui să facă acelaşi lucru cu bărbaţii. Totul, ca reprezentare a Învierii lui Cristos sau a creşterii recoltelor.