Misterele Bucureştiului. Forturile Capitalei, istoria năpădită de buruieni şi ignoranţă FOTO

Cetatea Bucureştiului nu este numai un concept istoric, menit să sublinieze vechimea şi importanţa strategică pe care a avut-o Capitala de-a lungul timpului, ci ea există în realitate. Un sistem de fortificaţii foarte bine pus la punct, realizat în urmă cu mai bine de o sută de ani, pe vremea regelui Carol I, înconjoară şi acum Bucureştiului, şi abia acum, după zeci de ani de uitare şi degradare, a intrat în atenţia autorităţilor.
Daniel Spătaru
21 apr. 2014, 07:28
Misterele Bucureştiului. Forturile Capitalei, istoria năpădită de buruieni şi ignoranţă FOTO

Instalarea în 1866 pe tronul României a unui suveran german, Carol I, cu temeinică pregătire militară, a fost semnalul schimbării la faţă a ţării, care a cunoscut o relansare economică, o dată cu construirea primelor căi ferate, o nouă viziune în domeniul educaţiei, prin înfiinţarea Academiei Române, dar şi insuflarea unui nou spirit în rândul Armatei.

Regele a supravegheat personal instruirea militarilor, s-a îngrijit cu dotarea de armament performant din ţările occidentale şi nu în ultimul rând a avut în vedere să facă din Bucureşti o capitală inexpugnabilă pentru atacatori.

De pe vremea sa datează sistemul de fortificaţii al Bucureştiului, care nu a avut ocazia să-şi dovedească niciodată eficienţa, deoarece inovaţiile militare ulterioare le-au făcut inutile. Oricum, pentru perioada şi scopul în care au fost construite, pe fondul situației de criză dintre Principatelor Unite şi Imperiul Otoman, ele pot fi privite acum cu admiraţie. Cu întocmirea planurilor de proiect a fost însărcinat arhitectul militar belgian Henri Alexis Brialmont, construcţia efectivă începând în anul 1884. 

Lucrările la fortificaţii aveau să se încheie zece ani mai târziu, în 1894, costurile totale fiind de 111,5 milioane de lei aur, adică echivalentul a 613 milioane de euro, egale cu bugetul armatei române pe trei ani.

Bucureştiul a fost înconjurat astfel de un inel cu diametrul de 21-23 km, de 18 forturi şi 18 baterii, a căror prezenţă stă şi azi ca mărturie a acelor vremuri. Cele 18 forturi au fost dispuse la o distanţă de 4 km unul de celălalt şi se aflau la aproximativ 8 km de Bucureşti. Linia lor era organizată pe trei sectoare distincte: Sectorul I (de N-E) – forturile 1-9 și bateriile laterale, la est de Dâmbovița; Sectorul II (de S-E) – forturile 10-13 și bateriile laterale, între Dâmbovița aval și șoseaua spre Giurgiu; Sectorul III (de S-V), forturile 14-18 și bateriile laterale. Între acestea sunt reprezentative construcţiile cu structură pentagonală, precum Fortul 1 Chitila, Fortul 2 Mogoşoaia, Fortul 3 Otopeni şi Fortul 13 Jilava, sau cele cu structură trapezoidală, precum Fortul 4 Tunari, Fortul 7 Pantelimon sau Fortul 18 Chiajna.

În momentul de faţă, din cele 36 de construcţii au mai rămas 30, 17 de forturi şi 13 baterii intermediare, toate însă într-o stare avansată de degradare şi inundate în majoritatea timpului. Ele sunt ascunse în hăţişurile din apropierea Şoselei de Centură a Capitalei şi cu greu se poate ajunge la ele pentru cei care nu cunosc zona. Unele forturi folosesc drept ciupercării sau depozite,  aşa cum este cazul Fortului 3 Otopeni, care nu poate fi vizitat, el servind drept depozit al unei fabrici.

Acelaşi tip de construcţii fortificate se află şi în Franţa, Belgia sau Olanda, dar au fost transformate în centre culturale, restaurante, crame, parcuri de distracţii sau chiar cluburi de noapte. Mai mult, centura de fortificaţii din jurul Amsterdamului se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Abia zilele trecute Consiliul Judeţean Ilfov a depus un proiect de punere în valoare a patrimoniului cultural şi natural al Fortului 13 Jilava, în valoare de 450.000 de euro.

Fortul 13 Jilava este cel mai cunoscut din întreaga reţea de fortificaţii a Capitalei, acesta funcţionând ulterior ca închisoare de tranzit, iar în anii ’50 comuniştii l-au transformat în penitenciar de exterminare.

Fortul 13 Jilava

Fortul 6 Afumaţi

Fortul 8 Cernica

Fortul 2 Mogoşoaia


Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ce a găsit o româncă în roșiile țărănești cumpărate dintr-un celebru supermarket. Ce curgea din ele
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată acum în România. Se aplică din 27 iulie, ora 23:00
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Obligatoriu în România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidenţiale și parlamentare
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!