Actul normativ stabileşte cadrul legal necesar exercitării profesiei de bonă, iar raportul aferent al Comisiei de muncă va fi propus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
‘Scopul acestui act normativ a fost acela de a reglementa o profesie pentru ca atunci când părinţii îşi lasă copilul în supravegherea unei bone să îl lase în maximă siguranţă. Această profesie nu era reglementată până în prezent şi am pus prioritar în acest proiect de lege siguranţa şi protecţia copilului. Copilul e prioritar, iar normele prin care îţi alegi o bonă trebuie să îţi ofere siguranţa îndeplinirii unor cerinţe’, a afirmat preşedintele Comisie de muncă, Florin Iordache.
Deputatul Cristina Pocora, secretar al Comisiei de muncă, a precizat că proiectul de lege defineşte toţi termenii de bonă, reşedinţa, domiciliul bonei şi al copilului, defineşte dosarul cu care persoana care doreşte să fie angajată ca bonă se prezintă în faţa familiei.
Potrivit proiectului de lege dezbătut în comisie, nu poate fi bonă o persoană condamnată definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală sau dacă aceasta locuieşte cu persoane care au condamnări penale definitive, conform declaraţiei pe propria răspundere, dacă îngrijirea se face la domiciliul bonei.
Acest articol nu a fost susţinut de deputatul UDMR Karoly Kerekes, care susţine că nu trebuie stigmatizată o persoană întreaga viaţă pentru o condamnare pentru care ulterior a fost reabilitată.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, exercitarea profesiei de bonă nu poate fi exercitată de o persoană dacă suferă de boli cronice transmisibile.
Deputaţii au eliminat articolul care prevede limitarea numărului de copii de care ar putea avea grijă bona şi limitarea vârstei copilului îngrijit de bonă.
Proiectul prevede încheierea unui contract de prestări servicii între părinte şi agenţie sau bonă, ca persoană fizică autorizată. Contractul cadru de prestări servicii va fi stabilit prin normele metodologice de aplicare a legii.