Astazi discutam despre banii cheltuiti in campaniile electorale de politicieni. Finantarea partidelor se face in Romania de obicei prin metode ilegale. Daca procurorii ar dori sa ingroape toate marile partidele ar trebui sa faca un lucru simplu: sa verifice cheltuielile din campaniile electorale (cele reale) si sa la compare cu donatiile pe hartie. Diferenta o reprezinta banii la negru platiti de firmele si oamenii de afaceri care castiga contracte cu statul. Mecanismul este cunoscut de toti cei din politica, din serviciile de informatii si din mediul economic. Adica: dai bani la partid si ai de lucru, daca nu dai, mori de foame! Astazi o sa dam un exemplu sugestiv despre cum sunt finantati politicienii. O sa luam cazul judetului Botosani. Un judet mic si sarac despre care Bucurestiul nu prea vrea sa auda. Aici, in acest moment, cel mai important om de afaceri se numeste Victor Mihalachi. Acest domn Mihalachi este un fel de mogul local. Un fel de Becali al Botosaniului. Mihalachi este patron de firme de constructii, face diverse afaceri imobiliare, detine o echipa de fotbal in divizia B si mai nou a lansat o televiziune locala. Mihalachi era pana acum cativa ani un simplu afacerist, ca multi altii. A inteles repede insa ca daca nu esti conectat la partidele politice aflate la putere nu prea ai succes in afaceri. In 2008, Mihalachi era liberal cu acte in regula si a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat. A pierdut. Apoi, la putere au venit cei de la PDL. Mihalachi a devenit repede “portocaliu”.
In 2012 au venit alte randuri de alegeri. Mogulul Mihalachi a sponsorizat atunci PDL-ul cu 12 mii de euro. Insa, surpriza, a cazut guvernul Ungureanu si la putere a venit USL-ul. Asa ca Mihalachi a bagat din nou mana in buzunar si a sponsorizat PSD si PNL, plus USL cu peste 60 de mii de euro. Evident, mogulul Mihalachi nu are in mod real nicio simpatie politica, lui ii plac banii si contractele pe care poate sa le incaseze de la stat. In guvernarea USL, mogulul din Botosani a semnat prin firma Victor Construct SRL contracte cu statul de, atentie, peste 25 de milioane de euro. O suma impresionanta pentru o companie de constructii din provincie. Asta doar in anul 2012. Spre comparatie, in 2011, cifra de afaceri a firmei Victor Construct era de 10 ori mai mica, de doar 10 milioane de lei. Cum se poate sa cresti intr-un an de zece ori, ca voinicul din poveste? Mihalachi a amenajat prin firma lui trotuare, terenuri de joacă, a modernizat centre de bătrâni, a construit blocuri ANL şi a reabilitat secţii de spitale. In 2013, Victor Construct srl a castigat modernizarea drumurilor din orasul Dorohoi, acolo unde mogulul Mihalachi detine echipa de fotbal. Evident, banii pentru aceste lucrari au venit de la primariile conduse de membrii PNL si PSD, care formau USL-ul. De la ministerele Educatiei, Sanatatii si Justitiei firma botosaneanului Mihalachi a mai incasat alte cateva milioane de euro.
O adevarata performanta in afaceri cu iz politic.Secretul lui Mihalachi este cunoscut de toti afaceristii din tot judetul Botosani: mogulul s-a lipit ca timbrul de scrisoare de Florin Turcanu, seful PNL din judet si presedintele consiliului judetean. Liberalul este un adevarat baron local, dupa vorba, dupa port. In judet nu misca nici pasarea fara aprobarea acestuia. Turcanu are nevoie de banii si relatiile lui Mihalachi pentru campaniile electorale de anul acesta. De cealalta parte, PSD-isti din judet condusi de primarul Botosaniului, Ovidiu Portariuc, nu stai nici ei cu mainile in san. Primaria Botosani i-a blocat contractele mogulului Mihalachi iar inspectorii de la Fisc i-au luat la verificat firmele, acesta fiind acuzat de nereguli in valoare de 1 milion de euro. Concluzia este una simpla: daca nu dai bani cui trebuie s-ar putea sa ai probleme. Povestea de la Botosani este doar un exemplu banal de viata reala din Romania. Anul acesta, politicienii ii vor stoarce din nou pe oamenii de afaceri pentru a le plati campaniile electorale. Dupa campanii, urmeaza jefuirea bugetul public, adica al romanilor. Hotia din Romania functioneaza deja pe principii electorale: dai banii si apoi incasezi si faci profit, evident, nu inainte sa dai si spaga de 10 la suta. Ea este obligatorie, traditionala si fara ea nu se poate face nicio plata de la stat…