Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat miercuri o întărire a măsurilor de apărare aeriană, maritimă şi terestră în ţările Europei de Est, precum ţările baltice şi Polonia, în reacţie la criza din Ucraina.
„Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, navele aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar”, a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori. NATO sprijină pe deplin convorbirile de la Geneva şi toate eforturile comunităţii internaţionale de a găsi o soluţie politică care îndeplineşte aspiraţiile tuturor ucrainenilor şi respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a mai spus el.
„Facem apel la Rusia să fie parte a soluţiei, să înceteze destabilizarea Ucrainei, să-şi retragă trupele de la graniţă şi să transmită clar că nu susţine miliţiile pro-ruse” active în estul Ucrainei, a adăugat Rasmussen.
Întrebat dacă în cadrul reuniunii s-a discutat despre instalarea de bate permanente în ţările baltice, Rasmussen a răspuns că nu s-au luat decizii asupra unor asemenea facilităţi, ci asupra unor ‘măsuri care pot fi implementate imediat’.
„Când miniştrii de externe s-au întâlnit la începutul lunii au însărcinat autorităţile militare să analizeze cum poate fi consolidată pe mai departe apărarea colectivă şi asta include şi măsuri pe termen mediu şi lung. Continuăm să explorăm căi pentru a creşte şi pe mai departe apărarea colectivă”, a precizat secretarul general al NATO.
Citeşte şi Criza din Ucraina: Rusia MIZEAZĂ pe cartea DESTABILIZĂRII regiunilor estice
”Nu există dreptul de a da greş, deoarece situaţia din estul Ucrainei este în continuare şi mai ameninţătoare”, afirmă ministrul într-un interviu în cotidianul regional german Rheinische Post, referindu-se la întâlnirea de joi de la Geneva la care vor participa miniştrii de externe din Rusia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii, precum şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
”Ocuparea clădirilor publice în estul Ucrainei provoacă reacţii din partea forţelor de securitate. Pot exista acolo noi morţi şi răniţi dacă nu se iese din spirala violenţei. Nimeni nu se poate debarasa de această responsabilitate şi îndeosebi cei care, din exterior, participă la organizarea haosului”, a adăugat ministrul german.
Citeşte şi Criza din Ucraina: Rusia MIZEAZĂ pe cartea DESTABILIZĂRII regiunilor estice
Întâlnirea de la Geneva cu ”actorii-cheie” este în sine ”un lucru bun”, a estimat şeful diplomaţiei germane. ”Dar adevărata muncă nu face decât să înceapă şi nu pot fi şanse de succes decât dacă există o dorinţă reală la Moscova şi Kiev de a acţiona serios pentru atenuarea conflictului şi pentru a face eforturi în favoarea unei stabilizări economice şi politice a Ucrainei”, a subliniat Steinmeier.