Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,6%, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele şedinţe. După prima oră, odată cu trecerea burselor europene pe scădere, cotaţiile unor acţiuni au început să coboare şi au dus o parte dintre indici pe roşu. Spre finalul şedinţei piaţa de la Bucureşti a început să recupereze lent, în condiţiile în care bursele europene au revenit pe creştere uşoară.
„Evoluţia indecisă de astăzi poate fi pusă pe seama unor marcări de profit luând în considerare creşterile consistente din luna ianuarie. Nu excludem, însă, posibilitatea înregistrării unor uşoare corecţii în perioada următoare, care pe termen lung nu pot fi decât benefice pentru continuarea trendului pozitiv”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
La finalul şedinţei pieţei acţiunilor, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era în stagnare, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,76% sub închiderea de miercuri.
Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,28%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,37%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 58,1 milioane lei (13,3 milioane euro), sumă cu 13% sub rulajul şedinţei precedente, de 66,8 milioane lei (15,4 milioane euro). Aproape 20% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii negociate cu acţiuni BRD (6 milioane lei), SIF Transilvania (3,6 milioane lei), Fondul Proprietatea (1 milion de lei) şi Azomureş (945.000 de lei).
În acelaşi timp, rulajul pieţei a fost asigurat în proporţie de 79% de operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea şi cu acţiunile celor cinci SIF-uri, în valoare cumulată de 46 milioane lei (10,5 milioane euro).
„Atât creşterea volumului tranzacţionat, cât şi prezenţa tranzacţiilor deal indică reîntoarcerea anumitor jucători străini pe piaţa românească”, a afirmat traderul.
Titlurile FP au avansat pentru a 15-a şedinţă consecutiv şi au atins un nou maxim al ultimelor şase luni. La finalul zilei, aceste acţiuni erau în creştere cu 1,36%, fiind cotate la 0,52 lei. Un preţ mai mare decât cel de joi a fost înregistrat la 26 iulie, când titlurile au fost cotate la 0,525 lei.
Pe piaţa principală, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni FP de aproape 21,2 milioane lei.
Acţiunile fondului sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) au fost suspendate de la tranzacţionare înainte de deschiderea şedinţei, după anunţarea achiziţiei complexului de birouri City Business Centre Timişoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Şandor. Achiziţia a fost anunţată de ModaTim Investment şi ModaTim Properties, care au dezvoltat proiectul City Business Centre Timişoara.
Până la închiderea zilei, acţiunile NEPI nu au revenit la tranzacţionare, urmând să fie reintroduse doar după informarea investitorilor cu privire la preluarea complexului de birouri.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,4%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 0,9%.