„În cadrul complexului va fi amenajat primul magazin caritabil din România. Magazinul va funcţiona pe baza principiului conform căruia îţi poţi alege din magazin obiectele de care ai nevoie, fie că e vorba despre produse alimentare, fie nealimentare, în schimbul acestora prestând o oră de muncă voluntară în cadrul complexului„, a declarat directorul general al DGASMB, miercuri, în contextul verificării de către primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a stadiului lucrărilor la Ominis.
Alte servicii care le vor fi oferite persoanelor fără posibilităţi materiale sunt o spălătorie, o cantină şi o policlinică socială. Capacitatea spălătoriei va fi de zece maşini de spălat şi tot atâtea uscătoare. Cantina socială va veni în sprijinul a 120 de persoane pe zi.
La Ominis va funcţiona un centru de zi pentru persoanele vârstnice cu o capacitate de 18 locuri, care reprezintă prima iniţiativă a Primăriei Capitalei pentru prevenirea instituţionalizării acestei categorii de cetăţeni.
Complexul va mai cuprinde: un centru de formare profesională pentru profesioniştii din sistemul de asistenţă socială şi categoriile defavorizate cu o capacitate de 28 de cursanţi pe grupă, unul de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii de până la 3 ani cu o capacitate de 40 de locuri, un centru de zi pentru copii cu vârste între 4 şi 7 ani ce va dispune de 30 de locuri şi va funcţiona în regim de grădiniţă.
Complexul va mai găzdui un centru de zi pentru adolescenţi cu tulburări de spectru autist cu o capacitate de 20 de locuri, unul pentru copii cu dizabilităţi cu 23 de locuri, o bibliotecă, un punct de comunicare informatică unde persoanele vârstnice şi copiii ale căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruiţi şi încurajaţi să comunice prin mijloace moderne, precum şi un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor şi cele de asistenţă socială.
„Complexul de servicii sociale va fi inaugurat în jurul datei de 1 iunie, va cuprinde o serie de servicii sociale absolut esenţiale pentru comunitatea aflată în sudul Bucureştiului şi care nu e suficient de dezvoltată din perspectiva serviciilor sociale. Capacitatea centrului va fi de 300 de persoane pe zi. Lucrările au început la finalul anului 2012. Complexul e finalizat în proporţie de 90%, se lucrează la efectuarea branşamentelor finale de utilităţi şi la ultimele finisaje”, a precizat şeful DGASMB.
Potrivit acesteia, investiţia este de aproximativ 4 milioane de lei, fiind asigurată prin bugetele combinate ale Administraţiei Fondului Imobiliar şi DGASMB.