Unii considera ca samponarea frecventa duce la supraproductia de sebum, intrucat acesta incearca sa compenseze indepartarea lui in mod constant. Altii afirma ca samponarea este necesara pentru prevenirea colectarii sebumului in pori si foliculii de par, fenomen ce duce la aparitia unor probleme ale pielii, cum ar fi acneea. Conceptul de sampon de uz frecvent (zilnic) este unul relativ nou. In trecut, era un lucru normal ca femeile sa isi spele o singura data pe saptamana parul, la stilist. Iar samponarea o data la doua saptamani era un obicei acceptabil.
In secolul 21 femeile tind sa viziteze doar o data pe luna coaforul, iar uneori samponarea avea loc la perioade mai lungi. Unele persoane considera ca parul lor este mai curat si mai sanatos prin folosirea in mod regulat a samponului. Altele folosesc diferite mijloace pentru a-si pastra parul curat. In comert sunt disponibile o serie de substante uscate care au rolul de a absorbi o parte in uleiurile naturale de pe scalp. Resturile vor fi eliminate prin tamponare cu un tifon si perierea parului de mai multe ori, potrivit sfatulmedicului.ro.
Parul poate fi mentinut curat si cu ajutorul unor produse naturale pentru curatarea si intretinerea acestuia : bicarbonatul de sodiu amestecat cu un ou crud si urmat de o clatire in care s-a pus zeama de la sucul unei lamai. Alti specialisti specifica faptul ca ar fi important ca samponarea frecventa sa vizeze mai ales scalpul, fara ca samponul sa fie intins pe toata lungimea firului de par pentru a nu afecta sanatatea acestuia si pentru a nu-l agresa. De asemenea, foarte importanta este apa cu care se va spala parul: nu trebuie sa fie foarte fierbinte pentru a nu fi favorizata aparitia matretii. Nici cantitatea de sampon de la fiecare spalare nu trebuie sa fie prea mare: sunt suficiente cantitatile reduse de sampon, urmate de masajul scalpului, curatarea parului si clatirea din abundenta cu apa calda.