„Gabriel Garcia Marquez a murit. Mercedes şi cei doi fii ai săi, Rodrigo şi Gonzalo, m-au autorizat să transmit informaţia. O tristeţe aşa de mare”, a scris pe Twitter de purtătorul de cuvânt al familiei, Fernanda Familiar.
Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a transmis imediat un mesaj, tot pe Twitter.
„Un veac de singurătate şi de tristeţe pentru moartea celui mai mare columbian care a trăit vreodată”, a scris Santos.
Cauza exactă a decesului său nu a fost încă făcută publică.
Gabriel Garcia Marquez a fost considerat unul dintre cei mai mari autori în limba spaniolă, fiind cunoscut mai ales pentru capodopera sa „Un veac de singurătate”, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1982. Opera sa se integrează în categoria realismului magic.
Garcia Marquez a fost internat pe 31 martie într-un spital din Ciudad de Mexico din cauza unei „infecţii pulmonare”. Săptămâna trecută a fost externat, însă sănătatea sa a rămas „fragilă”, din cauza vârstei înaintate.
Ultima apariţie în public a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, la uşa reşedinţei sale din sudul capitalei mexicane, unde trăieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe ziariştii care veniseră cu ocazia zile sale de naştere.
Autorul romanului „Un veac de singurătate” (1967) a apărut surâzător, a primit cadouri şi s-a lăsat fotografiat, fără să facă declaraţii presei.
În ultimii ani, el şi-a redus apariţiile şi declaraţiile în public din cauza sănătăţii precare.
Gabriel Garcia Marquez s-a născut la data de 6 martie 1927, în municipiul Aracataca, aflat pe Coasta Atlantică Columbiană. Copilăria sa este relatată în memoriile sale, „Vivir para contarla” (Sa trăiești pentru a povesti).
În 1947 se duce în Bogota cu intenția de a studia Dreptul și Științele Politice în Universitatea Naționala din Columbia, carieră pe care o abandonează pentru a pleca în Cartagena de Indias să lucreze ca reporter la ziarul El Universal. La sfârșitul anului 1949 revine în Barranquilla unde lucrează ca reporter și columnist la ziarul El Heraldo.
La cererea scriitorului Alvaro Mutis, Garcia Marquez se întoarce în Bogota în 1954 și lucrează ca reporter și critic cinematografic la ziarul El Espectador. În 1958, după ce rămâne o perioadă în Europa, Gabriel Marquez se întoarce în America Latină și rămâne în Venezuela, unde s-a căsătorit cu Mercedes Barcha, cu care a avut doi băieţi.
În 1960, după triumful revoluției din Cuba, se duce în Havana și lucrează pentru agenția de presă creată de guvernul cubanez Presa Latină unde se împrietenește cu Ernesto Guevara.
În 1961 se instalează în New York fiind corespondent la Presa Latina. Decide să se mute în Mexic atunci când exilați cubanezi nu erau de acord cu reportajele sale, iar CIA îl critică și amenință.
În 1967, Garcia Marquez publică cea mai cunoscuta opera a sa: „Cien años de soledad” (Un veac de singurătate), istorie care povestește trăirile familiei Buendía în imaginarul sat Macondo. Opera este considerată ca aparținând realismului magic.
Printre operele sale se numără „Cronica unei morţi anunţate”, „Dragostea în vremea holerei” şi „Despre dragoste şi alţi demoni”.