Schimbare de situaţie în cazul Monicăi Neamţu. După ce zilele trecute medicii observau o uşoară ameliorare a stării de sănătate a pacientei, iar aceasta începea să facă şedinţe de kinetoterapie pentru reluarea mersului şi mânca singură, miercuri, Monica a fost supusă unei noi intervenţii chirurgicale. Doctorii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au decis să o opereze din nou, pentru că în decursul săptămânii tânăra de 19 ani din Botoşani a făcut temperatură, şi atunci specialiştii au suspectat o nouă infecţie. „A fost vorba despre o intervenţie chirurgicală de control. Au existat suspiciuni de necroză la nivelul intestinului, însă după ce pacienta a fost deschisă s-a observat că nu este vorba despre o astfel de afecţiune. Practic, nu a fost o operaţie radicală. Din nefericire însă, pacienta este în continuare internată în Secţia de ATI, intubată, sedată şi ventilată mecanic. Tânăra este în stare critică, cu prognostic rezervat, şi este în continuare fragilă“, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al spitalului, pentru Ziarul de Iaşi.
Cum s-a întâmplat
Potrivit reprezentanţilor spitalului, chiar dacă diagnosticul suspectat de medici nu s-a probat, doctorii au descoperit mici leziuni interne, pe care deocamdată nu le-au îndepărtat chirurgical. Monica este internată în spitalele ieşene de trei săptămâni. Tânăra s-a adresat specialiştilor din cauza unei sarcini extrauterine. Iniţial, pacienta a mers la Maternitatea „Cuza Vodă“, însă de acolo a fost îndrumată către Maternitatea „Elena Doamna“. Botoşăneanca a fost pacienta conf.dr. Răzvan Socolov, directorul medical al spitalului. După câteva zile de spitalizare, Monica a fost externată, însă în scurt timp a revenit la maternitate pentru că se simţea rău. Atunci, medicul curant decide cu acordul pacientei să intervină chirurgical pentru a rezolva problema. „Pacienta s-a internat pentru prima dată în 15.03.2014 în spital, cu diagnosticul de sarcină extrauterină stângă necomplicată. I-am explicat pacientei cele două opţiuni terapeutice: tratamentul medical cu Metotrexat sau intervenţia chirurgicală, precum şi avantajele şi dezavantajele fiecărei metode. După consultarea cu familia, pacienta a decis tratamentul medical. La aproximativ o săptămână după efectuarea acestuia, sarcina continua să evolueze. Opţiunile erau repetarea tratamentului sau intervenţia chirurgicală (laparoscopică sau clasică). Pacienta s-a decis pentru intervenţie laparoscopică. I-am explicat pacientei riscurile intervenţiei şi a semnat consimţământul pentru operaţie“, a precizat conf. dr. Răzvan Socolov. În timpul operaţiei, începută laparoscopic şi terminată în stil clasic, cu incizie de cezariană, după ce medicul a scos trompa cu probleme, acesta a observat un hematom în spaţiul din faţa coloanei. Atunci, specialistul a solicitat prezenţa unui chirurg în sală, respectiv a prof. dr. Dan Niculescu, medic primar din Clinica de Chirurgie Generală II de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.
„Stare critică”
„Evoluţia ulterioară a pacientei a fost iniţial favorabilă. La ora 22, am reevaluat cu colegii starea sa care era stabilă, dar am rămas în spital pentru a urmări pacienta. La ora 5, având în vedere drenajul de sânge pe tub, am luat decizia reintervenţiei. Am anunţat şi familia şi pe domnul profesor Niculescu şi s-a reintervenit, în echipa formată din 2 chirurgi, 2 ginecologi şi, la precizarea unei complicaţii vasculare, cu 2 chirurgi vasculari. Eu nemaifiind direct în câmpul operator, nu pot da detalii despre procedurile efectuate. Pacienta a fost transferată la Spitalul Sf. Spiridon pentru monitorizare competentă, dată fiind complexitatea şi raritatea complicaţiilor suferite“, a mai menţionat conf. dr. Răzvan Socolov. La Spitalul „Sfântul Spiridon“, Monica a fost operată a treia oară pe 2 aprilie, din cauza unor complicaţii abdominale. După ce îşi revenise, alaltăieri pacienta a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de control. Deocamdată, potrivit reprezentanţilor spitalului, starea tinerei este critică, scrie Ziarul de Iaşi.