Întrebat de ziarişti, la Buxelles, în cadrul unei reuniuni ministeriale a ţărilor NATO, Panetta nu a dorit să comenteze articolul semnat de editorialistul David Ignatius, în cotidianulo american Washington Post.
„David Ignatius poate să scrie ce vrea, însă ce gândesc îmi aparţine numai mie şi nimănui altcuiva”, a ţinut să precizeze Panetta. „Israelul a făcut cunoscut că are în vedere” lovituri aeriene, iar „noi ne-am exprimat îngrijorarea” din acest motiv, a mai spus şeful Pentagonului.
Potrivit Washington Post, Panetta este de părere că loviturile israeliene ar putea avea loc în aprilie, mai sau iunie, înainte ca Iranul să intre într-o „zonă de imunitate” şi să înceapă să producă bombe atomice. Încă de duminică, şeful Pentagonului afirmase în cadrul unei intervenţii la televiziunea CBS că Teheranul are nevoie de „aproximativ un an” ca să producă suficient uraniu îmbogăţit, pentru a fabrica o bombă atomică şi încă de aproximativ doi ani „ca să o instaleze pe un vector”, cel mai probail, pe o rachetă.
SUA susţin înă că sancţiunile la adresa Iranului trebuie să-şi arate rezultatele şi continuă să privilegieze demersurile diplomatice cu scopul de a convinge Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear.
În schimb, Israelul ia în serios ameninţările Teheranului, considerându-le ca fiind chiar o „ameninţare existenţială” din partea Iranului. În octombrie, mass-media din Israel dădeau asigurări că premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Ehud
Barak, sunt favorabili loviturilor împotriva Iranului, dar că armata şi serviciile secrete, printre care Mossadul, se opun.
Cu toate acestea, în cursul unei vizite la Washington, săptămâna trecută, şeful Mossadului, Tamir Pardo, a evocat, potrivit televiziunii israeliene, posibilitatea ca Israelul să atace unilateral Iranul.