CAMELEONUL, celebrat de Google cu un logo special

Cuvantul CAMELEON este foarte cunoscut la modul figurativ, dar concret stim putin despre aceasta vietate. In general, se stie ca-si schimba culoarea dupa mediul in care se afla. Este o informatie numai in parte corecta: cameleonul isi schimba culoarea si dupa mediu, dar el foloseste culoarea indeosebi ca mod de comunicare.
Alina Costache
21 apr. 2014, 21:04
CAMELEONUL, celebrat de Google cu un logo special

CAMELEONUL este celebrat de ZIUA PAMANTULUI de GOOGLE cu un logo special. In functie de culoarea adoptata, cameleonul comunica celor din jur starea sa, culorile vorbind despre furie, agresivitate sau dorinta sexuala. Prin exteriorizarea anumitor culori, masculii atrag femelele, relateaza Big Picture

PASĂREA COLIBRI zboară mai repede decât un avion de vânatoare. Este greu de fotografiat.

Cameleonul face parte dintr-o familie de soparle, studiate pentru prima oara de francezul Constantine Samuel, in 1815. Astazi sunt identificate nu mai putin decat 200 specii de cameleoni.

Originea lor a fost localizata in insula Madagascar, dar astazi sunt raspandite in intreaga Africa, sudul Spaniei, sudul si estul Mediteranei, sudul peninsulei Arabice si pe coastele vestice ale Indiei.

CAMELEONUL este un carnivor, el se hraneste exclusiv cu insecte, pe care le vaneaza cu o dexteritate rar intalnita. Putem afirma fara eroare ca, odata tintita, insecta va fi vanata cu siguranta, chiar de la o distanta remarcabila.

Arma de vanatoare a cameleonului este limba, care se poate extinde la nevoie cat de doua ori lungimea corpului reptilei. Dupa ce prada a fost tintita, limba se declanseaza brusc cu o viteza de 20 km/ora, viteza pe care n-o poate atinge nicio insecta.

O secretie lipicioasa, prezenta totdeauna in varful limbii, retine insecta in drumul spre gura pradatorului, parcurs aproape cu aceeasi viteza cu care a „demarat” limba, in cautarea prazii. Totul dureaza 0,07 secunde.

Spre deosebire de toate celelalte vietuitoare, cameleonul isi poate misca independent ochii, unul fata de celalalt, obtinand imagini diferite cu fiecare. Aceasta il ajuta sa-si extinda considerabil campul vizual, identificand prada oriunde s-ar afla ea.

CAMELEONULse reproduce facand oua, a caror gestatie poate dura intre doua si sase luni. Dupa raportul sexual, femela poate pastra inactiva sperma masculului uneori mai mult de o luna. In acest interval, in momentul hotarat de ea, se produce o autofecundare.

CAMELEONUL este o reptila solitara, traieste fara familie, femela depune ouale intr-un loc pe care nu-l mai viziteaza niciodata, iar puii apar si se dezvolta numai datorita propriului instinct.

cameleon actiunecameleon prinde insectacameleon vanat

Ultima miscare este inhatarea prazii, care n-are cale de scapare

cameleon poze

Prada intra intreaga in gura

cameleon prinde insecte

De ce cameleonii îşi schimbă culoarea

Există o mulţime de cauze pentru care cameleonii au capacitatea de a trece de la o culoare la alta. Aşa cum spuneam anterior, adaptarea la mediu nu este una dintre aceste cauze. De ce? Răspunsul este extrem de logic: dacă mediul de viaţă ar fi verde în carouri, său alb cu buline, cameleonii nu ar putea să adopte aceste culori, aşa că, în realitate, explicaţiile sunt altele.

Lumina, temperatura, temperamentul şi starea de sănătate sunt singurele motive pentru care cameleonii îşi schimbă culoarea. Practic, în funcţie de lumină care se reflectă asupra lor, cameleonii pot avea culori diferite. De asemenea, un cameleon va deveni mai închis la culoare atunci când va dori să absoarbă mai multă căldură, sau îşi va modifica nuanţa pielii ca modalitate de camuflaj, n momentele în care se simte ameninţat.

Dacă este bolnav, un cameleon nu are energia necesară pentru a face modificări ale coloristicii sale, aşa că, în cazul în care ai acasă un exemplar, e bine de ştiut că incapacitatea de a-şi schimba culoarea poate indica apariţia unor afecţiuni.

Cum îşi schimbă cameleonii culoarea
Majoritatea cameleonilor îşi poate schimba culoarea în verde, maro sau gri, iar fiecare exemplar în parte are propria gamă de culori, tonuri şi nuanţe. În orice caz, nu te aştepta să vezi că din verde, cameleonul tău a ajuns portocaliu; acest lucru este imposibil.

Aceste reptile îşi schimbă culoarea deoarece au un sistem celular extrem de complex. Sub ţesutul de piele, care este transparent există mai multe straturi de celule care conţin pigmenţi. Şi noi, oamenii avem pigmenţi care fac ca pielea noastră să se înnegrească la soare. În momentul în care aceste celule se deschid şi se închid, culoarea pielii cameleonilor se schimbă; celulele îndreaptă soarele către acei pigmenţi ce reflectă lumina sub forma unor culori diferite.

Aşadar, deşi sunt extrem de surprinzători şi speciali, cameleonii nu sunt creaturi cu puteri supranaturale, şi nici bucăţi din mediu care se schimbă în funcţie de culoarea solului. Dacă ai un exemplar acasă, vei observa că, în funcţie de diferite stări pe care le poate avea, pielea lui va căpăta diverse nuanţe, mai deschise, sau mai închise.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Intră banii direct în conturile românilor. Se plătesc 880 lei de la stat în fiecare lună
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Capcanele riovinietei. Informațiile pe care trebuie să le știți
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!