Gradina Botanică Anastasie Fătu din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi îşi va întâmpina vizitatorii cu specii de flori rare şi deosebite. Azaleele, cameliile, orhideele şi colecţia de bonsai va încânta privirele curioşilor în acest anotimp hibernal.
„Va fi o explozie de culoare şi de simboluri. Culorile predominante în această perioadă sunt cele oferite de azalee şi camelii. Alături de aceste plante care provin din zonele asiatice, vă oferim o gamă variată de plante din zonele tropicale şi subtropicale. Sigur veţi remarca şi colecţia de bonsai într-un număr de aproximativ 300 de exemplare”, a declarat biologul Camelia Ifrim de la Grădina Botanică din Iaşi.
La expoziţia din acest an vor fi expuse şi măşti realizate de studenţii angajaţi la Grădina Botanică. Se pare că anotimpului primăvara i s-a atribuit dintotdeauna o importanţă deosebită, iar oamenii l-au celebrat prin diferite ritualuri în care măştile au jucat un rol esenţial. Studenţii s-au inspirat din natură şi chiar au implicat-o în mod direct în crearea măştilor: fie ele rudimentare, dar pline de semnificaţii, precum cele din Africa sau Polinezia, fie ele elegante, ca cele veneţiene sau extrem de rafinate, asa cum se prezintă măştile din teatrul japonez Nō.
„Încercăm să vă arătăm cum oamenii au fost influenţaţi de natură în timpul anului, cum invocă primăvara să vină mai repede. În multe culturi există ritualuri legate de explozia de vitalitate a naturii. De obicei sunt utilizate foarte multe măşti inspirate din natură şi realizate cu produse din natură”, a precizat Camelia Ifrim.