Este bine sau nu să eliminăm grăsimile din alimentaţie?
Nu eliminaţi grăsimile din meniu nici în diete. Grăsimile sunt esenţiale pentru organism. Ele reprezintă furnizorul principal de energie, intră în structura sistemului nervos, întăresc imunitatea şi, nu în ultimul rând, contribuie la absorbţia vitaminelor A, D, E şi K. Grăsimile oferă de două ori mai multă energie decât proteinele şi carbohidraţii şi de aceea este important să fie parte din alimentaţia noastră zilnică. Benefice consumului zilnic sunt uleiurile de rapiţă şi de măsline, deoarece reprezintă o bună sursă de Omega 3 ce previne bolile cardiovasculare.
De ce grăsimi are nevoie organismul nostru?
Este bine să le alegem în primul rând pe cele nesaturate şi pe cele esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6. Grăsimile bune se găsesc de obicei în margarină şi maioneză, care conţin Omega 3 şi Omega 6. Grăsimile esenţiale ajută la menţinerea colesterolului în limite normale şi, implicit, la prevenţia bolilor inimii, de aceea sunt atât de importante.
Totalul grăsimilor trebuie să fie 30% din raţia zilnică de calorii, iar din această raţie grăsimile saturate ar trebui să fie sub 10%.
Care sunt sursele de grăsimi bune?
Surse bogate în Omega 3 şi Omega 6 sunt: preparatele din peşte gras (macrou, somon, somn, ştiucă), precum şi seminţe, sâmburi (nuci, alune consumate în stare proaspătă, nesărate, neprăjite). Uleiurile sunt recomandate a fi folosite în stare crudă, în salată sau în mâncăruri după ce fierberea a încetat. Produsele preparate din uleiuri, precum maionezele şi margarinele de generaţie nouă, care nu conţin grăsimi trans, în schimb au un aport semnificativ de grăsimi nesaturate şi esenţiale, sunt opţiuni benefice, mai ales pentru cei care suferă de boli cardiovasculare. Întotdeauna este bine să consumăm grăsimi alături de legume, şi nu în combinaţii cu alte grăsimi, proteine sau carbohidraţi.
Surse de grăsimi bune
– carne
– lactate
– brânzeturi
– peşte
– fructe oleaginoase
– uleiuri