SULEYMAN MAGNIFICUL: Deşi a avut un rol mai mic, Gurbey Ileri a reuşit să cucerească publicul feminin al serialului turcesc, însă acum acesta a dispărut din distribuţie.
La 25 de ani, Gurbey Ileri, interpretul prinţului Mehmet în serialul „Suleyman Magnificul”, mărturisea de curând pentru Libertatea că are de ce să fie mândru. Într-un interviu acordat ziarului nostru, Gurbey declara că, pentru a construi acest personaj, a dat tot ce a avut mai bun din el. „Mi-am luat rolul în serios pentru că mi l-am dorit foarte tare. Mi-am canalizat toată atenţia asupra lui, am citit despre acea perioadă, m-am uitat la cei mai buni actori, producători, le-am ascultat sfaturile”, mărturisea actorul, potrivit libertatea.ro
Gurbey a declarat că a mai avut roluri importante în cariera lui, dar nici unul de amploarea prinţului Mehmet din „Suleyman Magnificul”. „Sunt mândru că, la 25 de ani, am în palmares un asemenea rol. M-a maturizat. Un rol atât de important ca acesta îţi aduce multe avantaje. Să joc alături de renumitul Halit Ergenc (n.r. – cel care îl interpretează pe Suleyman) e extraordinar, o şansă incredibilă”.
Pasionat de baschet şi de modelling, activităţi pe care le practică de mulţi ani, Ileri se declară împlinit şi pe plan personal. „Sunt fericit. Am o relaţie de care sunt mulţumit şi care evoluează, dar e devreme să vorbim de căsătorie”.
SULEYMAN MAGNIFICUL, Moartea personajelor :
-Hatice – Din cauza ca Ibrahim a murit si din cauza suferintei copiilor ei .
-Printul Mehmet – boala
-Printul Mustafa – Omorat de Tatal sau , Suleyman .
-Printul Cihangir – boala
-Hurrem – febra mare sau boala
-Printul Bayazid – boala
-Sultanul Suleyman -hemoragie cerebrala si a murit intr-o noapte de septembrie .
-Mahidevran Sultan – moare la 81 de ani , de batranete
-Sultan Selim (el va ajunge sultan dupa Suleyman ) -un fel de inec, un fel de cazatura
Dincolo de nemultumirea legata de intreruperea difuzarii serialului, fanii vorbesc pe internet si despre adevarul istoric pe care l-au respectat sau nu producatorii turci. Sa nu uitam ca presa din Turcia a considerat serialul Suleyman Magnificul ca fiind nerespectuos, indecent si bazat pe cultul placerii, departe de istorie, scrie mondonews.ro.
Aurelian, un fan din Romania al serialului, scrie: „Daca toate filmele ar fi respectat istoria, unele deveneau chiar plictisitoare. Cata istorie este respectata in filmele facute de comunistii din fostele tari socialiste ? Filmul artistic ar trebui sa promoveze cat mai mult fictiunea , si cat mai putin realitatea. Exista destule documentare care ne prezinta realitatea , istoria , stiinta , cultura , arta etc. Daca vrei sa te documentezi nu te uiti la un serial sa inveti istoria unei tari „.
„Am citit, cu mult timp in urma, despre institutia haremului. Era, nu doar un loc al placerilor sultanului, cum s-ar crede, ci o institutie administrativa a sultanatului. Despre cele intamplate in harem s-a cunoscut si evident, s-a scris foarte putin. Istoricii indeosebi cei turci (gasesc ca ei erau si sunt cei mai indreptatiti) au banuit ca in interiorul haremului existau conflicte intre favoritele sultanului, ajungandu-se chiar la otravirea copiilor rivalei favorite. Nu este un film istoric si cu atat mai putin ‘umoristic’!”, scrie un alt fan, Adrian.
„SULEYMAN MAGNIFICUL şi-a petrecut 30 de ani din viaţă în şaua calului, nu în palate, aşa cum ne este arătat la televizor. Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie”, a spus premierul la aflarea că există un serial despre marele sultan.
Istoricul de profesie Paraschiva Victoria Batariuc, în calitate de doctor în istorie medievală, a enumerat pentru historia.ro o parte din inadvertenţele legate de SULEYMAN MAGNIFICUL:
1.inexistenţa tehnicii faţetării inelelor în secolul al XVI-lea;
2.caftanul lui Suleyman nu este adecvat epocii;
3.femeile nu se îmbrăcau după moda veneţiană, deosebit de permisivă în serial faţă de rigorile islamice ale epocii;
4.Ludovic al II-lea, rege al Ungariei, nu este prezentat ca un tânăr conducător cu părul blond, ci precum un bărbat între două vârste;
5.ardeiul nu fusese încă adus în Imperiul Otoman din America.
Doamna Batariuc consideră serialul mai degrabă „umoristic” decât istoric, iar imaginea idealizată a sultanului nu ar trebui glorificată de români, având în vedere prejudiciile aduse de către acesta statului medieval Moldova.
Conform producătorilor serialului SULEYMAN MAGNIFICUL, s-a urmărit respectarea adevărului istoric și a decorurilor, dar și a personalității sultanului.
Supărată că de fiecare dată când voia să urmărească serialul Suleyman Magnificul soţul ei ba o certa că nu îl lasă să se uite la televizor, fie pleca direct la cârciumă de unde se întorcea băut, femeia din Constanţa a depus actele pentru divorţ, scrie atitudineaonline.ro.
Constanţeanca a luat această decizie chiar înainte de sărbători, sătulă de certuri şi beţii, dar mai ales de dragul serialului său de suflet – Suleyman Magnificul.