În Ucraina se profilează un nou Cernobîl, susţin experţii ruşi. Societatea ucraineană „Energoatom” şi compania americană Westinghouse au convenit asupra unui acord cu privire la prelungirea până în 2020 a contractului pentru furnizarea de combustibil nuclear american pentru centralele nucleare din Ucraina, care utilizau înainte combustibil rusesc.
Cu câţiva ani în urmă, amintesc ei, la centrala nucleară Temelin din Cehia s-a produs o depresurizare a combustibilului produs de Westinghouse, după care autorităţile de la Praga au renunţat la serviciile acestui furnizor, conform agenţiei de presă RIA Novosti, citată de Agerpres. Deficienţe s-au înregistrat în 2012 şi 2013 şi la două reactoare nucleare de la centrala ucraineană Iujno-Ukrainskaia, care erau alimentate cu acelaşi tip de combustibil de fabricaţie americană, potrivit Agerpres.
„Noi credem că doar printr-o minune nu s-a produs un accident de proporţii din cauza acestui combustibil„, susţin aceiaşi experţi, citaţi de RIA Novosti.
Ei au calificat drept „cinică şi iresponsabilă” decizia autorităţilor ucrainene de a recurge la combustibilul Westinghouse din raţiuni politice, în contextul crizei actuale dintre Rusia şi Ucraina, ca urmare a anexării Crimeii şi a sprijinului acordat de Moscova separatiştilor din regiunile rusofone ucrainene. „Această decizie este cinică pentru că intervine chiar înaintea împlinirii a 28 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, care s-a produs tot ca urmare a unui experiment iresponsabil pe un reactor (nuclear) în funcţiune”, atenţionează ei.
Din cauza unei conjuncturi politice este pusă în pericol viaţa şi sănătatea a milioane de oameni nu doar în Ucraina, ci în întreaga Europă, avertizează experţii.
Accidentul nuclear de la Cernobâl din 26 aprilie 1986 a dus la contaminarea cu particule radioactive a unor teritorii importante din Ucraina, Rusia şi Belarus, iar norul radioactiv a traversat Europa şi a ajuns până în estul SUA.