Dacă aţi planificat minivacanţa de 1 Mai într-un loc însorit unde puteţi face plajă, este bine să ţineţi cont de câteva sfaturi esenţiale pentru sănătatea pielii voastre. Nu uitaţi să puneţi în bagaj şi crema cu factor de protecţie solară. Însă, în cazul în care aţi stat prea mult la soare, vă prezentăm câteva remedii naturiste cu care să vă hidrataţi pielea.
Indicele SPF măsoară protecţia împotriva razelor UVB (ultraviolete B), care afectează epiderma. Adevăraţii inamici sunt razele UVA (ultraviolete A), mult mai puternice, care penetrează pielea în adâncime. Cercetătorii au demonstrat că razele UVA sunt vinovate de apariţia cancerului de piele, care afectează în mare măsură structura ADN-ului. Astfel, cea mai bună variantă este să alegeţi un produs care oferă protecţie împotriva razelor UVA şi UVB. Cu cât factorul SPF este mai mare, cu atât mai bine, însă alegerea trebuie să fie condiţionată şi de tipul de piele. Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât factorul de protecţie trebuie să fie mai mare.
De reţinut este faptul că nicio cremă nu poate oferi protecţie 100%. Nici chiar hainele nu vă pot proteja în totalitate. Un tricou oferă o protecţie echivalentă cu un SPF 5. Dacă aveţi o piele foarte sensibilă cel mai bine este să nu vă expuneţi la soare, mai ales în timpul orelor amiezii. De altfel, diferenţa dintre factorii de protecţie nu este foarte mare. O cremă cu SPF 50 oferă doar cu 0.2% mai multă protecţie decât una de 30.
Citeşte şi O femeie a stat prea mult la plajă şi a ajuns la spital cu arsuri de gradul I
1. Aspirina diminuează durerea şi reduce inflamarea şi roşeaţa, provocate de arsurile solare. Aceasta trebuie administrată până în 24 de ore de la producerea arsurii solare.
2. Bicarbonatul se dizolvă în apă şi se aplică cu ajutorul unei comprese pe zona afectată. De asemenea, se poate face o baie călduţă, în cadă adăugându-se o jumătate de cană de bicarbonat. După baie nu va ştergeţi cu prosopul, deoarece bicarbonatul este răcoritor şi ajută pielea să se rehidrateze.
3. Gheaţă sau apă rece aplicată pe zona afectată. Astfel se va opri procesul de deshidratare.
4. Ulei de lavandă. Amestecaţi 20-25 de picături de ulei de lavandă într-o cană cu apă şi turnaţi peste zona afectată.
5. Comprese cu lapte integral. Aplicaţi compresele pe zona afectată timp de 20 de minute, repetând procesul la fiecare 2 ore, apoi ştergeţi laptele de pe piele. Grăsimea din lapte este cea mai indicată pentru arsuri.
6. Ulei de mentă. Aplicaţi ulei de mentă pe zona afectată de arsurile solare. Puteţi folosi şi un ceai slăbuţ de mentă cu care să spălaţi zona afectată.
Citeşte şi Remedii la îndemâna ta pentru vindecarea arsurilor solare