Povestea impresionantă a militarului Vasile Zbâncă, schilodit în Afganistan. „Sunt fericit că sunt în viață”

Pentru plutonierul major Vasile Zbâncă, de la Batalionul 405 din Bistrița, fiecare zi este un prilej de a se bucura că trăiește. În 2010, într-o misiune în Afganistan, militarul și-a pierdut ambele picioare, după ce mașina în care se afla în patrulare a trecut peste o mină artizanală, care a explodat. Deși s-a întors acasă într-un scaun cu rotile, Vasile Zbâncă era fericit că își putea vedea din nou soția și băiețelul de doar 6 luni.
Iulian Tudor
29 apr. 2014, 09:14
Povestea impresionantă a militarului Vasile Zbâncă, schilodit în Afganistan.

Acum, la 4 ani de la nefericitul incident, plutonierul major a venit la Cluj, de Ziua Forțelor Terestre, unde a povestit, nu despre tehnica militară, cum se face de obicei la astfel de ceremonii, ci despre experiența sa de viață, scrie vocetransilvaniei.ro.

În 2010 plutonierul major Vasile Zbâncă a ales să plece pentru a doua oară într-o misiune externă în teatrul de operații din Afganistan. Prima misiune de acest fel a bifat-o cu bine în 2007. Așa că, a decis să mai încerce o dată. A lăsat acasă o soție și un copil de doar câteva luni, însă cu gândul la ei, a hotărât să se întoarcă acasă cu bine. „Vorbeam zilnic cu soția, pe băiețel îl vedeam prin intermediul Internetului și, de fiecare dată, când îi vedeam, îmi spuneam că mă voi întoarce sănătos și pe picioarele mele acasă. Andrei mă motiva să trec peste perioadele grele”, își amintește militarul.

Citeşte şi Militarul mort în Afganistan a fost repatriat. Ceremonie emoţionantă pe aeroport

Numai că într-un ceas rău, într-o misiune de patrulare în provincia Zabul, mașina în care se aflau Vasile Zbâncă și alți camarazi de-ai săi a explodat după ce a trecut peste un dispozitiv minat. Sub ochii săi, doi colegi de la aceeași unitate, au murit, iar el a rămas fără ambele picioare. Este fericit că a rămas în viață, chiar și fără picioare, altfel, acum, poza sa ar fi fost atârnată, alături de a celor doi, pe un perete unde scrie „Eroi„, lângă o vitrină unde sunt așezate și hainele lor de luptă.

„Am fost fericit că am rămas în viață pentru că le-am promis soției și fiului meu că mă voi întoarce. Și m-am întors”, spune militarul.

Medicii din Germania i-au pus plutonierului Vasile Zbâncă două proteze performante, astfel că militarul și-a reluat munca la Batalionul 405 din Bistrița. Susținut de familie și de colegi, i-a fost destul de ușor să se reintegreze.

Citeşte şi Un militar român, numit „Erou al Zilei” în Afganistan

„Oamenii rămân mereu impresionați de povestea mea. Mulți nici nu își dau seama că nu am picioare, ci proteze. Datorită acestor dispozitive speciale pot să zic că am o viață normală. Conduc mașina, merg cu motocicleta, pentru că motociclismul este o veche pasiune de-a mea, fac tot ce făceam înainte de accident. Și mă joc cu băieții mei, Andrei Gabriel și David Răzvan, care are un an și cinci luni și a venit pe lume după accidentul pe care l-am avut”, povestește plutonierul major Vasile Zbâncă.

Nu doar oamenii simpli rămân impresionați de povestea bistrițeanului, ci și colegii săi.

„Vasile este un exemplu nu doar pentru Armata României, ci ar trebui să fie un exemplu pentru toată lumea. Este mereu vesel, zâmbitor și debordează de optimism”, spune căpitanul Leonard Vergu, comandant de pluton.

În misiunile externe în teatre de operațiuni militare, cum este cel din Afganistan, pleci, dar nu știi dacă te mai întorci. Fiecare militar român știe acest lucru, însă puțini sunt cei care nu își doresc să participe la o astfel de misiune. În consecință, concurența pentru o funcție în teatrul de operații din Afganistan este strânsă, mai ales acum, când trupele românești se pregătesc de retragerea acasă.

„Și eu îmi doresc să plec într-o misiune externă, am aplicat de două ori, pentru Afganistan, însă am fost respinsă. Concurența e mare, foarte mulți își fac rapoarte, fie pentru experiență, fie pentru bani”, spune locotenentul Ioana Bocică, angajată a Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj.

 

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat în România și în întreaga lume. Keanu Reeves are un rol fenomenal în această capodoperă cinematografică
Capital.ro
Ordin în România, toleranță zero. Trebuie să dispară obligatoriu din țară. Se schimbă legea
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
ATENȚIE, ȘOFERI! Nu mai reparați mașinile în aceste locuri niciodată
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
S-a închis o televiziune din România. Gata, a fost scoasă din grila de programe
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Șoferii care își vor primi BANII înapoi. S-a decis azi, 8 august: E un abuz
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Câini-roboți desfășurați în Ucraina pentru misiuni periculoase
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! RĂSTURNARE de situație în RĂZBOI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!