Martorul a declarat în faţa instanţei că ridicarea probelor s-a făcut cu echipament corespunzător, care nu permite contaminarea, iar în momentul efectuării analizelor genetice s-a constatat că niciuna dintre probe nu a fost contaminată în timpul cercetării la faţa locului. În plus, el a exclus şi posibilitarea unei contaminări ulterioare, ca urmare a sigilării incomplete sau depozitării necorespunzătoare.
‘Pentru conservarea probelor biologice din acest caz nu era nevoie de condiţii speciale de păstrare, fiind suficiente condiţiile existente într-o încăpere obişnuită’, a precizat expertul.
Citeşte şi: Dezvăluiri INCREDIBILE. Cristian Cioacă se îmbogăţeşte de pe urma Elodiei. Ce a pus la cale poliţistul
Specialistul de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice a mai declarat că a participat personal la ridicarea de probe din apartamentul familiei Cioacă în anul 2012, când au fost descoperite pe pereţi, dar şi în alte locuri, mai multe urme de sânge uman provenit, conform analizelor, de la Elodia Ghinescu.
‘Având în vedere porozitatea vopselurilor folosite pentru pereţi, sângele se absoarbe în structura respectivă, unde va rămâne suficient timp pentru a putea fi utilizat ulterior la stabilirea profilului genetic. (…) Dacă urma nu este spălată şi se depune un alt strat de vopsea, se acoperă, ca într-un sandviş, şi se conservă. În ambele situaţii, urmele pot rezista zeci de ani’, a declarat expertul.
Nouă LOVITURĂ pentru Cristian Cioacă. A fost CONDAMNAT pentru violarea corespondenţei
Martorul a mai spus că identificarea certă a unei persoane se poate face chiar dacă nu se obţine un profil genetic complet, fiind suficientă identificarea unui număr minim de şapte markeri genetici.
‘În momentul în care se obţine un rezultat final, respectiv un profil genetic complet sau incomplet, dar care are un număr minim de markeri genetici, atunci micro-urma prelevată a conţinut material biologic suficient din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru identificarea persoanei de la care provine’, a explicat expertul criminalist.
La acest termen urmează să mai fie audiat, în calitate de martor, un expert de la Institutul Naţional de Medicină Legală
Instanţa de apel a finalizat, încă din 11 februarie, audierea martorilor din dosar. Au fost audiaţi, de asemenea, mama şi fratele Elodiei, Emilia şi Robert Ghinescu, în calitate de părţi civile, ei apreciind la cinci milioane de euro despăgubirile pe care i le solicită inculpatului.
Cristian Cioacă a fost eliberat pe 14 februarie din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu controlul judiciar, el reluându-şi activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş.
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012 până pe 14 februarie 2014.
Citeşte şi DOCUMENT OFICIAL: De ce a fost ELIBERAT Cristian Cioacă, deşi e suspectat de UCIDEREA ELODIEI