Avertizarea vine din partea unui grup de cercetătorii de la British Geological Survey şi de la Met Office. Ei susţin că anumite tipuri de erupţii ale vulcanilor din Islanda, cunoscute drept erupţii bogate în gaz, ar trebui să fie considerate ca un risc major pentru sănătatea umană şi pentru mediu în nordul Europei.
Aceşti vulcani pot erupe luni întregi şi pot cauza distrugeri pe raza a mii de kilometri.
Vulcanul Eyjafjallajökull, care a erupt în 2010, este considerat a fi genul mai „exploziv”, întrucât emite cenuşă în atmosferă pentru o perioadă mai scurtă de timp. În timp ce traficul aerian a fost înterupt, atunci, experţii spun că acela a fost un eveniment relativ mic, având în vedere puterea vulcanlor islandezi.
În 1783 a avut loc o erupţie catastrofală a vulcanului islandez Laki, ce a dus la moartea a zeci de mii de oameni din Marea Britanie. Dacă o astfel de erupţie va avea loc din nou, atunci Marea Britanie şi alte ţări europene ar fi lovite de o pătură de cenuşă şi de materiale toxice, precum şi de ani întregi de vreme extremă.
Islanda este una din cele mai active zone geologice de pe planetă, cu o erupţie o dată la cinci ani. Insula are în prezent 30 de sisteme vulcanice active, care au erupt periodic în ultimii mii de ani. În ultimii 1130 de ani au existat trei evenimente majore, precum Laki.