Ce se întâmplă atunci când cineva consumă băuturi energizante în mod regulat? Acest lucru este mai puţin studiat, cel puţin în ceea ce priveşte adolescenţii.
Pentru a umple acest gol, cercetătorii de la Universitatea VU din Amsterdam au studiat 509 adolescenţi cu vârsta medie de 13 ani şi au analizat obiceiurile de consum în ceea ce priveşte cofeina şi băuturile energizante. Totodată, cercetătorii au cerut adolescenţilor şi părinţilor acestora să completeze un test amănunţit folosit pentru a analiza comportamentul, abilităţile cognitive şi calitatea somnului. Cu ajutorul acestui test, cercetătorii au compus doi indici: Indicele de Reglare Comportamentală (IRC) şi Indicele Metacogniţiei (IM).
„IRC reprezintă abilitatea de a gestiona abilităţile cognitive şi a ţine sub control comportamentul şi emoţiile, iar IM reprezintă abilitatea de a planifica, organiza, iniţia şi menţine informaţii în minte pentru rezolvarea unor probleme orientate către viitor”, au explicat cercetătorii.
Şase la sută dintre adolescenţii din studiu au raportat că obişnuiesc să consume mai mult de o băutură energizantă pe zi. Cei ce raportau un astfel de consum obţineau un scor mai mare atât pe IRC, cât şi pe IM, ceea ce sugera că aveau mai multe probleme în ceea ce priveşte abilităţile metacognitive şi comprotamentale. În schimb, consumul de cofeină din alte băuturi nu era asociat vreunui deficit comportamental sau metacognitiv.
Citeşte mai mult pe descopera.ro