Delta Văcăreşti va deveni parc natural. Proiectul a fost avizat de Consiliul General al Capitalei

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avizat pozitiv suprafața administrativă în vederea instituirii protecției în zona Văcărești. Documentul va întregi dosarul de declarare a ariei protejate "Parcul Natural Văcărești", transmite asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.
Cristina Dinu
30 apr. 2014, 13:47
Delta Văcăreşti va deveni parc natural. Proiectul a fost avizat de Consiliul General al Capitalei

Cu o majoritate de 41 de voturi pentru și 4 abțineri, consilierii municipali au avizat înființarea Parcului Natural Văcărești. Avizul administrativ va completa dosarul de înființare a ariei protejate care conține în momentul de față toate documentele necesare: Studiul de Fundamentare Științifică, documentația cartografică și avizul Academiei Române.

După inițierea și adoptarea Hotărârii de Guvern, care va institui protecția în zonă, Bucureștiul va avea prima arie naturală urbană din România și una dintre cele mai întinse și bogate arii naturale urbane umede din Europa.

Proiectul de hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce urmează să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti are ca scop reglementarea zonei ca arie naturală protejată în vederea instituirii prin hotărâre de Guvern a regimului de arie naturală protejată de interes naţional Parcul Natural Văcăreşti, relevă proiectul.

Potrivit acestuia, întrucât în prezent zona Lacului Văcăreşti se confruntă cu intervenţii antropice care pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi la menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

„Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcăreşti cu o suprafaţă de 183 de hectare pe teritoriul sectorului 4 cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei a favorizat apariţia unui ecosistem natural specific unei delte cu o vegetaţie cuprinzând sute de specii de plante şi o bogată diversitate avifaunistică”, menţionează proiectul, potrivit Agerpres.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcăreşti în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Dezvoltarea zonei Văcăreşti reprezintă unul dintre obiectivele cuprinse în Conceptul strategic Bucureşti 2035, zonă cu potenţial natural la nivelul modelelor de referinţă din capitale europene, precum Londra, cu peste 40 de arii protejate, având suprafeţe cuprinse între 0,8 şi 955 ha sau Praga – cu 88 de arii naturale protejate totalizând 2.200 ha, mai relevă sursa citată.

Directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Oana Grigore, a menţionat că după avizarea suprafeţei care va fi declarată arie naturală protejată se vor stabili mai multe perimetre.

„Vor fi mai multe zone, inclusiv cea tampon, zona de dezvoltare durabilă, unde se vor putea face şi construcţii pentru promovarea turismului, agrementului, educaţiei, ştiinţei şi atunci se va lua în calcul şi deversorul şi în funcţie de acesta se va face şi zonificarea ariei naturale protejate. Din punct de vedere juridic situaţia trebuie să fie reglementată de Ministerul Mediului în paralel cu obţinerea celorlalte avize. În momentul în care documentaţia e completă se supune aprobării Guvernului pentru a fi declarată arie naturală protejată”, a adăugat Grigore.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta transmite că membrii CGMB au înțeles corect argumentele organizațiilor inițiatoare prezente la dezbatere: necesitatea de a proteja 183 ha de spațiu verde autentic în care natura a construit un ecosistem umed impresionant, conservarea și amenajarea unui loc care va deveni în scurt timp centru reprezentativ de educație, cercetare, agrement și turism, șansa unică pentru înființarea unui parc de dimensiuni semnificative în București, într-o zonă și pe o axă naturală perfecte ca poziționare urbanistică, intrarea Bucureștiului în rândul orașelor importante ale lumii – deținătoare a unei imense suprafețe de arii naturale protejate urbane, în care se îmbină în mod optim conservarea naturii cu accesul publicului și amenajările minimale, situația juridică a terenurilor din zonă precum și regimul de proprietate sunt aspecte care nu au nicio legatură cu operațiunea de conservare a biodiversității și de instituirea a protecției, Legea Ariilor Protejate (OUG 57/2007) – Art 7, permițând instituirea protecției pe orice formă de proprietate: „Regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu alte dispoziții legale în materie. „.

Statutul de arie protejată – Parc Natural – Categoria V IUCN, va permite dezvoltarea unei strategii de administrare care poate include: vizitarea, dezvoltarea de activități educative și organizarea zonei naturale pe arii de conservare și dezvoltare.

„Zona va fi redată în integralitatea ei locuitorilor Bucureștiului, cu respectarea caracteristicilor și principiilor de conservare. Mai mult decât atât, avizul de către consilieri permite definitivarea și depunerea dosarului de instituire a ariei protejate, fapt care obligă autoritățile de protecția mediului să intervină ori de câte ori în zonă există amenințări de ordin ecologic. Astfel că, braconierii, incendiatorii sau cei care aruncă deșeuri în zonă vor putea fi trași la răspundere conform legii (contravenții, amenzi sau dosare penale). Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești1 Primăriei Municipiului București pentru sprijinul acordat în vederea avizării ariei protejate și își exprimă convingerea că autoritățile române de protecția mediului – Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, vor acorda în continuare același interes crescut acestui proiect în scopul definitivării operațiunilor legale de protejare a zonei”, mai transmite Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați http://salvatidelta.ro/parcul-natural-vacaresti sau contul de Facebook Parcul Natural Văcărești.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul guvern prinde contur: PSD, PNL și UDMR și-au împărțit portofoliile
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios