Materia întunecată ar putea trimite asteroizii către Pământ, provocând catastrofe

Materia întunecată ar putea destabiliza orbitele pe care se află asteroizii, trimițând o parte dintre aceștia spre Pământ, unde cei mai mari dintre asteroizi au potențialul de a provoca cataclisme care pot duce la dispariții în masă, așa cum s-a întâmplat cu dinozaurii, conform unui studiu realizat la Unievrsitatea Harvard.
Cristina Dinu
30 apr. 2014, 14:58
Materia întunecată ar putea trimite asteroizii către Pământ, provocând catastrofe

Fizicienii sunt de părere că această misterioasă substanță invizibilă, denumită materie întunecată, reprezintă 5/6 din întreaga materie din Univers. Ea a fost descoperită indirect, prin constatarea efectelor forței sale gravitaționale, forță care se pare că menține laolaltă stelele din corpurile galactice așa cum este Calea Lactee. Dacă această forță nu ar fi existat, stelele ar fi trebuit să se împrăștie în spațiu din cauza vitezei cu care se rotesc aceste galaxii, scrie Agerpres.

Oamenii de știință au lansat recent ipoteza că un disc dens de materie întunecată, cu diametrul de 35 de ani lumină, se află suprapus peste planul central al Căii Lactee, intersectând planul aglomerărilor stelare din apropierea centrului galactic. Soarele intră și iese ciclic din acest plan pe orbita sa în jurul centrului galactic.

Cercetătorii susțin că trecerea sistemului nostru solar prin acest plan dominat de materia întunecată poate duce la dislocarea cometelor și asteroizilor de pe orbitele lor de la marginea sistemului solar, proiectându-le spre planetele din interiorul sistemului. Acest fenomen este probabil responsabil de impacturile meteorice catastrofale suferite de Pământ în trecut, dintre care unul a pus capăt dominației dinozaurilor în ecosistemele terestre.

Acest studiu a fost realizat de fizicienii Lisa Randall și Matthew Reece de la Universitatea Harvard.

Studii anterioare au indicat că frecvența impacturilor de meteoriți pe Pământ crește și apoi scade cu o ciclicitate de aproximativ 35 de milioane de ani. În trecut oamenii de știință au propus un alt declanșator cosmic al acestui fenomen, avansând ipoteza existenței unei stele companion a Soarelui, o stea care a primit numele „Nemesis”.

Lisa Randall și Matthew Reece susțin însă că impacturile meteorice nu sunt provocate de influența unei astfel de stele a morții. Ei atrag atenția asupra faptului că acest ciclu al creșterii frecvenței impacturilor se pliază foarte bine peste ciclul trecerilor Soarelui prin planul central al Căii Lactee. Acest lucru indică faptul că materia întunecată din galaxia noastră ar putea fi principalul suspect pentru creșterea periodică a frecvenței ciocnirilor cu asteroizi.

În cadrul acestui studiu, cei doi oameni de știință au analizat caracteristicile unor cratere majore, de peste 20 de kilometri în diametru, produse în ultimii 250 de milioane de ani. Ei au comparat frecvența producerii acestor cratere cu desfășurarea ciclului de 35 de milioane de ani, corespunzător trecerii Soarelui prin discul de materie întunecată din Calea Lactee. Ei au observat că aceste cratere au apărut cu o frecvență de trei ori mai mare în perioadele în care sistemul solar trecea prin discul de materie întunecată.

În continuare oamenii de știință așteaptă rezultatele misiunii Gaia, a Agenției Spațiale Europene (ESA), pentru a confirma sau infirma existența discului de materie întunecată din galaxia noastră. Lansată în 2013, această misiune are drept obiectiv realizarea unei hărți exacte, 3D, a stelelor din Calea Lactee, hartă ce va oferi răspunsuri cu privire la misterioasă materie întunecată în funcție de posibilele influențe gravitaționale exercitate de aceasta asupra mișcării stelelor .

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Physical Review Letter.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!