„Clauza de salvgardare invocată în cazul lucrătorilor proveniţi din 25 de ţări ale UE va înceta să se mai aplice”, au explicat autorităţile elveţiene într-un comunicat. „Acordul privind libera circulaţie a persoanelor (ALCP) dintre Elveţia şi UE nu prevede posibilitatea unei prelungiri” a restricţiilor, a precizat Berna.
Cetăţenii din 25 de ţări ale UE beneficiază din nou pe deplin de libera circulaţie dacă merg în Elveţia pentru a munci, iar în situaţia în care nu sunt activi, trebuie să dispună de mijloace suficiente pentru necesităţile lor, a semnalat executivul elveţian.
Totuşi, în ceea ce priveşte România şi Bulgaria, care au aderat mai târziu la UE, dispoziţii tranzitorii continuă să se aplice, a informat guvernul.
Referitor la Croaţia, intrată în UE în iulie, Elveţia a semnalat într-un comunicat separat instituirea de cote. Acordul de aderare a Croaţiei la UE prevede şi cote privind accesul pe piaţa muncii din celelalte state membre pentru o perioadă de şapte ani.
Clauza de salvgardare putea fi activată de Elveţia dacă exista o creştere de cel puţin 10% a mediei totale de permise acordate lucrătorilor din UE în ultimii trei ani, condiţie care s-a îndeplinit în primul trimestru al anului trecut.
Elveţia a reintrodus contingente pentru lucrătorii europeni, în două etape. Mai întâi, în aprilie 2012, pentru cetăţenii din opt ţări ale UE (Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Republica Cehă), iar după un an, şi pentru ţările care au aderat la UE înainte de 2004, plus Cipru şi Malta.
Contingentele în cauză au permis sosirea a 53.700 de persoane din UE, dintr-un total de 1,3 milioane de europeni care trăiesc în Elveţia. Pentru primul grup, clauza încetează miercuri, iar pentru al doilea, la 31 mai.
Elveţia şi Uniunea Europeană caută formule pentru a renegocia Acordul privind libera circulaţie, întrucât guvernul elveţian este obligat să pună în concordanţă dispoziţiile legale cu rezultatul unui referendum realizat în februarie pentru limitarea imigraţiei.
Aceasta ar implica reintroducerea definitivă a contingentelor pentru cetăţenii din ţări ale UE. Executivul elveţian are la dispoziţie trei ani (până la 9 februarie 2017) pentru a face acest lucru, însă a semnalat că la mijlocul acestui an va anunţa măsuri preliminare.