„Portul Constanţa, în viziunea Guvernului pe care-l conduc, trebuie să aibă în primul rând o mai mare participare a investitorilor privaţi. Vom scoate pe bursă 15% din acţiuni şi vom avea până la 35% investitori privaţi. O treime va rămâne la Guvern, iar o alta la autoritatea locală. În multe state europene, participarea autorităţilor locale în porturi depăşeşte 51%, dar am considerat că încă nu avem un management suficient la autoritatea locală. Mai mult, toţi banii primiţi din acţiuni îi vom lăsa în companie, iar în felul acesta vom avea transparenţă, bani pentru investiţii şi o implicare similară unor exemple de succes din alte state”, a declarat joi, la Tulcea, premierul României, Victor Ponta.
În ceea ce priveşte portul din municipiul Tulcea, acesta a afirmat că Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru transferul acestuia din administrarea Administraţia Porturilor Dunării Maritime din Galaţi în cea a autorităţilor locale tulcene, susţinând că există şi posibilităţi ca în această formulă portul să poată atrage fonduri europene, notează Agerpres.
Citeşte şi Victor Ponta a dat termen 31 iulie pentru finalizarea noului pod peste Canalul Dunăre Marea Neagră
În timpul declaraţiilor de presă susţinute la Tulcea, şeful Executivului României a anunţat mai multe investiţii care se vor derula în perioada următoare în judeţul Tulcea printre care modernizarea Aeroportului internaţional Delta Dunării, a DN Tulcea-Constanţa, sprijinirea investiţiei privind amenajarea sistemului de apă uzată din comuna Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, a achiziţionării unui angiograf pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă.
De asemenea, premierul a menţionat că peste două luni Comisia Europeană va da un răspuns României referitor la finanţarea investiţiei privind podul peste Dunărea între oraşele Măcin şi Tulcea şi a menţionat că prin instrumentul financiar Investiţii Teritoriale Integrate judeţul Tulcea va beneficia de câteva sute de milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale persoanelor din Delta Dunării şi prezervarea mediului.
Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii vor să-l împiedice pe premierul Ponta să semneze hotărârea de guvern prin care se doreşte transferarea cu titlu gratuit a 13% din acţiunile Portului Constanţa către Consiliul Local al oraşului Constanţa şi a subliniat că o astfel de acţiune este ilegală.
Predoiu a susţinut că Hotărârea de Guvern prin care „se pregăteşte” trecerea a 13% din acţiuni către CL Constanţa este ilegală pentru că încalcă legea privatizării care nu prevede nicăieri faptul că se poate face un transfer gratuit de proprietate.