Maria Andruşca şi Traian Băsescu s-au cunoscut la Constanţa. Ea lucra ca recepţioneră la un hotel, el era un viitor marinar. După ce s-au căsătorit, au venit repede pe lume şi cele două fete, Ioana şi Elena, pentru care Maria Băsescu a fost şi tată şi mamă, cât timp soţul i-a fost plecat pe mare. În acea perioadă, cea care acum este prima doamnă a României a adunat o mulţime de regrete.
„Ne-am dorit foarte mult să avem un băieţel, dar dacă soţul a fost mai mult plecat… nu s-a întâmplat”, a declarat Maria Băsescu.
Acum, însă, Maria Băsescu este bunică şi se ocupă de nepoata Sofia Anais aşa cum s-a ocupat de cele două fiice.
După ce Ioana şi Elena au crescut mari, soţia actualului preşedinte a intrat şi în afaceri, alături de cummnatul său, Mircea Băsescu. Şi, totuşi, s-a implicat mai mult în acte caritabile decât în deciziile luate în firmele la care era acţionară. I-a fost, însă, alături preşedintelui mereu: în campaniile electorale şi atunci când şeful statului a anunţat decizii care au scandalizat poporul. Spre exemplu, la câteva zile după ce preşedintele a cerut eutanasierea maidanezilor, Maria Băsescu a vorbit despre cât de greu este să creşti un câine luat de pe stradă.
„Unul a urlat luni în şir, nu voia să mănânce… ultimul e o catastrofă, îmi scoate toate florile (…) Câinii nu trebuie să stea în oraş, nu trebuie să-i găsim în parcuri”, a mai spus soţia preşedintelui Traian Băsescu.
Sensibilă, modestă şi discretă, Maria Băsescu este femeia alături de care Traian Băsescu mărturiseşte că îşi bea cafeaua în fiecare dimineaţă. Şi nu doar atât.
„Jos pălăria! … Este cea în faţa căreia îmi scot pălăria în fiecare dimineaţă!”, spunea Traian Băsescu.
Şi nu doar preşedintele îşi scoate pălăria în faţa primei doamne, ci şi adversarii politici ai lui Traian Băsescu.
„Este prima doamnă a Romţniei. Dumneaei mai merită un mandat, dumneavoastră nu”, subliniat Crin Antonescu.
Zilele trecute, Nina Iliescu, soţia fostului preşedinte al României, a suferit o intervenţie chirurgicală. Moment dificil pentru fostul şef de stat care, în mai bine de 60 de ani de căsnicie, a fost învaţat să se trezească mereu alături de jumătatea sa, prima şi singura femeie pe care a iubit-o vreodată.
„La greu, mai ales, s-a verificat trăinicia sentimentelor noastre (…) Noi am trecut prin momente politice dificile. Acasă învăţasem sa vorbim la baie, dând drumul la apă, ca să nu fim interceptaţi, că ştiam ca aveam microfoane peste tot”, povestea Ion Iliescu.
S-au cunoscut în liceu, când abia împliniseră 18 ani. A fost o dragoste la prima vedere, consolidată în timp, aşa cum îi place fostului preşedinte să spună. De atunci sunt nedespărţiţi.
„Ne-am unoscut la 18 ani. Eram elevi de liceu. Primul sărut a fost în parcul Cişmigiu. După terminarea celui de-al doilea an de studenţie, în 21 iunie ne-am căsătorit…. în cartierul Giuleşti, într-o casă de cartier, sub o boltă… un unchi de-al meu a venit cu un violonist din Olteniţa”, îşi aminteşte Ion Iliescu.
Luna de miere a durat numai două săptămâni şi au petrecut-o la Sovata, apoi cei doi tineri căsătoriţi s-au întors la Moscova, unde erau bursieri. Acolo au învăţat să-şi contruiască o familie. Nina Iliescu şi-a ajutat mereu soţul din umbră. L-a criticat atunci când a greşit şi l-a sfătuit atunci când nu ştia încotro s-o apuce.
Au construit o căsnicie invidiată de mulţi, chiar dacă n-au reuşit să aibă copii. Nici zvonurile că fostul preşedinte ar fi curtat de alte femei n-a zdruncinat încrederea doamnei Nina în jumătatea ei.
Ion Iliescu a mărturisit că, atunci când a fost ales şef de stat, soţia sa i-a pus condiţii ca să rămână alături de el: să nu fie prezentă la acţiunile de protocol.
Nadia, soţia lui Emil Constantinescu, n-a fugit de vizitele oficiale pe care soţul-preşedinte era nevoit să le facă. A mers alături de jumătatea ei de câteva ori, dar n-a exagerat cu apariţiile publice. Nadia şi Emil Constantinescu au fost colegi la Facultatea de Drept din Bucureşti. S-au cunoscut la şcoală şi s-au căsătorit în 1963. Cei doi au împreună un baiat şi o fată şi se pot lăuda cu o căsnicie trainică. Nadia Constantinescu nu şi-a părăsit soţul nici atunci când presa scria despre aventurile fostului preşedinte ba cu doctoriţa Daniela Roşca, ba cu actriţa Rona Hartner.
Preşedinte pentru o lună, liberalul Crin Antonescu este la a doua casătorie. În 2009, înaintea alegerilor prezidenţiale, Antonescu s-a însurat, în mare taină, la Bruxelles, cu europarlamentarul Adina Vălean. Cei doi au fost colegi în politică mai bine de 10 ani. Când au decis să spună „da” unei poveşti de dragoste, Adina era o femeie divorţată, iar Crin un bărbat văduv, cu o fetiţă de nouă ani în grijă. Cât timp Crin Antonescu a fost preşedinte interimar, în iulie 2012, Adina Vălean şi-a văzut de mandatul de europarlamentar. Ca primă doamnă nu a ieşit deloc în faţă. În PNL, însă, subalternii lui Crin Antonescu spun că soţia şefului ia multe decizii. Mai mult, liberalii susţin că Adina Vălean a influenţat listele la europarlamentare şi ruperea USL.
„Adina chiar nu ma influenteaza deloc. Ea e, spre fericirea ei, într-o altfel de politică (…) A fost una dintre persoanele pe care a trebuit să o conving ca e nevoie de o listă, pentru că şi ea avea foarte mari reţineri faţă de asta”, povestea Crin Antonescu.
Supranumit „preşedinte pentru o noapte”, contracandidatul lui Traian Băsescu din anul 2009, Mircea Geoană, se lasă cu încredere pe mâna soţiei. O femeie ambiţioasă, dornică să apară în prim-plan, Mihaela Geoană a supravegheat personal campania electorală a soţului ei.
Şi nu doar pe cea din 2009. Soţia lui Mircea Geoană a recunoscut că soţul detestă scandalurile şi ar face aproape orice pentru linişte. Aşa că, în familia Geoană, nicio decizie nu se ia fară consultare.
Mihaela şi Mircea Geoană s-au cunoscut pe o partie de ski, pe vremea cand el purta un echipament cu trei numere mai mare. El a făcut primul pas şi a invitat-o la discotecă. Mihaela Geoană a marturisit ca s-a indragostit în doar 20 de minute de cel care avea să-i devină soţ . Acum, cei doi au împreună doi copii.
Oricât de ambiţioase şi dominatoare ar fi unele dintre soţiile preşedinţilor români de după Revoluţie, niciuna nu poate concura cu Elena Ceauşescu.
Ambiţioasă şi orgolioasa, Elena Ceauşescu s-a amestecat fără reţineri în politica României, deşi abia putea să citească cursiv. A ajuns al doilea om in stat si in partidul care controla totul, primul savant şi primul chimist al ţării, desi nu ştia să citească formula bioxidului de carbon.
Elenei Ceauşescu i se „datorează” interzicerea avorturilor şi politica alimentării raţionale. Hotărârile erau anuntate, însă, de Nicolae Ceauşescu.
Istoricii scriu că Elena Petrescu şi Nicolae Ceauşescu s-au cunoscut pe 1 Mai 1939, la una dintre petrecerile organizate în Bucureşti, de Ziua Muncii. Elena a fost aleasă regina balului la care participa şi cel care avea să-i devină soţ. A fost dragoste la prima vedere.