COD RUTIER 2014:„Deşi numărul total de exploataţii agricole au scăzut în ultimul deceniu cu peste jumătate de milion, de la 4,48 milioane ferme in 2002 la 3,86 milioane ferme in 2010, s-a menţinut structura extrem de divizată a agriculturii româneşti şi caracterul de subzistenţă al marii majorităţi a fermelor.
Pornind de la această realitate privirtd structura agrară a României, excesiv fărâmiţată, se consideră faptul că trebuie abordată special problema circulajiei pe drumurile publice a utilajelor şi autopropulsatelor agricole care se deplasează spre parcelele agricole”, se arată în textul de motivare a propunerii legislative, scrie capital.ro.
Astfel, dacă propunerea va fi adoptată, utilajele şi autopropulsatele agricole vor avea voie să circule din nou pe drumurile publice.
COD RUTIER 2014: Propunerea are drept scop modificarea alineatului 2 a articolului 32, litera b, prin includerea serviciilor publice Salvamont, în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă şi sonoră, scrie ph-online.ro.
COD RUTIER 2014: O propunere legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice tocmai a fost depusă zilele acestea la Senat.
Altfel spus, dacă propunerea va deveni lege, maşinile Salvamont vor intra în rândul autovehiculelor care vor putea beneficia de sirenă şi girofar cu lumină albastră, alături de maşinile poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, ANAF, serviciului de ambulanţă, maşinile MApN, SRI sau SPP.
Propunerea de schimbare a Codului rutier are deja susţinerea a 41 de parlamentari.
COD RUTIER 2014. Daca de la 1 iulie 2014, un sofer va face o greseala, cea mai mica suma pe care o va scoate din buzunar pentru incalcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei, potrivit info-soferi.ro. Codul Rutier stabileste ca amenzile contraventionale se stabilesc in functie de numarul punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.
Daca salariul minim pe economie va creste la 900 de lei, de la 1 iulie 2014 si punctul de amenda va creste la 90 de lei de la 1 iulie 2014.
Asadar, de la 1 iulie, amenzile de circulatie sunt, in functie de clasa:
Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele:
De la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de sigurantă vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare şi o amenda de 180 sau 270 de lei. Aceeaşi sanctiune este valabilă şi pentru:
Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: