CE îmbunătăţeşte din nou prognozele privind creşterea economică României în 2014 şi 2015

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit luni din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.
Iulian Tudor
05 mai 2014, 09:36
CE îmbunătăţeşte din nou prognozele privind creşterea economică României în 2014 şi 2015

Este pentru a doua oară consecutiv când executivul comunitar face acest lucru, după ce în februarie, la prezentarea previziunilor de iarnă, a revizuit în sus estimările de creştere economică, prognozate în toamnă la 2,1% în 2014 şi 2,4% în 2015, potrivit Agerpres.

Economia poate să crească în T1 2014 cu până la 4%. Estimările pentru întregul an sunt între 2 şi 3,5%

Economia României a depăşit aşteptările şi a avut o creştere de 3,5% în 2013, aceasta fiind determinată de producţia industrială robustă şi de recolta abundentă care a alimentat exporturile, se menţionează în document.

Creşterea ar urma să încetinească în următorii doi ani, apreciază CE în previziunile economice de primăvară, dar va rămâne solidă, fiind estimată la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015.

FMI crede în continuare că România va înregistra în 2014 o creştere economică de 2,2%

Reformele structurale, precum liberalizarea pieţelor energiei şi noul Cod al muncii, încep să-şi arate roadele. De asemenea, cererea internă ar urma să depăşească gradual exporturile ca principal motor al creşterii, notează CE în capitolul referitor la România din previziunile de primăvară.

Investiţiile ar urma să ia din nou avânt în acest an, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor UE pe măsură ce unele proiecte de infrastructuri majore avansează. Consumul privat ar urma să crească moderat pe măsură ce se ameliorează şi încrederea consumatorilor şi venitul disponibil creşte pe baza unei majorări reale a salariilor.

În 2013, balanţa comercială în bunuri şi servicii s-a îmbunătăţit semnificativ, pe măsură ce exporturile au crescut puternic iar creşterea importurilor a rămas slabă. Contribuţia exporturilor nete la creştere urmează însă să se atenueze puternic în 2014 şi să devină negativă în 2015.

CE revizuieşte în creştere estimarea privind inflaţia medie anuală din România în 2014, de la 2,4% la 2,5%, şi în scădere pe cea pentru 2015, de la 3,4% la 3,3%.

Scăderea inflaţiei a fost semnificativă în a doua jumătate a lui 2013, ca urmare a unei scăderi preţurilor la alimente datorită recoltei agricole bune şi a reducerii TVA la pâine şi făină şi la alte produse de bază.

Inflaţia medie anuală ar urma să scadă până la 2,5% în 2014 în contextul unor minime istorice în prima jumătate a anului, tot datorită scăderii preţurilor la alimente, dar şi a unei creşteri în a doua jumătate a anului, şi a resimţirii efectului aplicării unei accize mărite la combustibil începând cu 1 aprilie 2014.

Pe măsură ce cererea internă îşi va reveni, inflaţia medie anuală ar urma să ajungă de 3,3% în 2015.

În februarie, când au fost prezentate previziunile economice de iarnă, CE estima că inflaţia medie anuală în România va descreşte de la 3,2% în 2013, la 2,4% în 2014, urcând apoi la 3,4% în 2015.

Nivelul estimat al inflaţiei în noiembrie anul trecut era de 2,5% pentru 2014 şi 3,4% în 2015, ceea ce înseamnă că executivul comunitar a revizuit în scădere prognoza privind inflaţia din România pentru 2014 în februarie, dar acum aceasta a revenit la acelaşi nivel.

Riscurile la adresa creşterii economice din România includ efectele unui proces mai rapid de deleveraging din partea instituţiilor financiare şi a gospodăriilor şi un potenţial efect negativ al recoltei de cereale record din 2013 şi a performanţei industriale solide. Pe de altă parte, creşterea ar putea fi favorizată de o creştere a investiţiilor indusă de o absorbţie mai bună decât era prevăzută a fondurilor UE.

În ciuda creşterii economice robuste din 2013, rata şomajului a crescut la 7,3%, iar numărul total al angajaţilor a scăzut, în principal din cauza scăderii numărului de persoane care activează în regim independent. În 2014 şi 2015, măsurile politice, în special cele îndreptate spre combaterea şomajului în rândul tinerilor, ar trebui să-şi arate roadele, notează CE. Rata şomajului ar urma să scadă la 7,2 şi respectiv 7,1% în 2014 şi 2015.

Totuşi, în ciuda unui declin continuu în vârsta populaţiei active, forţa de muncă ar urma să crească din nou pe fondul reducerii uşoare a ratei şomajului. Pe de altă parte, muncitorii individuali ar urma să resimtă moderat în venituri creşterea din 2014 şi 2015, în ciuda unei majorări semnificative a salariului minim în acest an. Spre deosebire de 2013, salariile din sectorul privat ar urma să crească mai repede decât cele din sectorul public până în 2015.

Deficitul bugetar a fost redus de la 3% în 2012 la 2,3% din PIB în 2013. Pentru 2014, deficitul bugetar este prognozat la 2,2% din PIB. În ceea ce priveşte cheltuielile, proiecţia ţine cont de indexarea pensiilor, de majorarea limitată şi ţintită a salariilor în sectorul public şi de necesitatea creşterii resurselor pentru cofinanţarea proiectelor aprobate de CE.

În 2015, deficitul bugetar ar urma să scadă din nou, până la 1,9% din PIB, pe măsură ce veniturile cresc moderat, pe fondul transformării cererii interne în principalul motor al creşterii.

Datoria publică ar urma să crească de la 38,4% în 2013 la circa 40% în 2014 şi să se stabilizeze la acest nivel în 2015. Riscurile privind proiecţiile bugetare în 2014 şi 2015 sunt legate în principal de controlul cheltuielilor în perioada alegerilor şi de colectarea taxelor, mai notează executivul comunitar.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Moneda din 2003 care îţi aduce bani după Paşte. Este românească şi sigur o aveai şi tu în buzunar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte