10 motive pentru care ESTE BINE să consumi lămâile întregi

Se presupune că primul lămâi a crescut în sudul Indiei, nordul Burmei sau China. În Asia de Sud și de Sud-Est, acesta a fost cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și a fost folosit ca un antidot pentru diferite otrăvuri. În India, lămâia, este utilizată în viața de zi de zi pentru diverse scopuri.
Iulian Tudor
05 mai 2014, 14:28
10 motive pentru care ESTE BINE să consumi lămâile întregi

Este utilizată în toată medicină tradițională indiană, în principal, în medicina Siddha și Ayurveda, scrie efemeride.ro. Acesta este unul dintre ingredientele principale în multe din bucătăria indiană. Lămâia marinată sau mango marinat fac parte din masa zilnică de prânz în sudul Indiei în special în Pooja hindusă.

În afară de cantităţi mari de vitamina C, lămâile mai conţin şi riboflavina, tiamina, fier, magneziu, acid pantotenic, fibre, vitamina B6, potasiu, cupru, calciu şi acid folic.

De-a lungul timpului lămâia a fost folosită pentru tratarea numeroaselor boli, dar în ziua de astăzi este consumată cu precădere la prepararea limonadei. Specialiștii recomandă consumarea lămâie în întregime, iar argumentele sunt după cum urmează:

Citeşte şi Lămâia îţi face casa să strălucească

1. Lupta împotriva radicalilor liberi

Vitamina C este cel mai important antioxidant găsit în natură. Această vitamină neutralizează radicalii liberi atât în interiorul cât şi în exteriorul celulelor. Radicalii liberi sunt responsabili de daunele produse celulelor şi membranelor celulelor, având ca rezultat inflamaţia, boli cronice şi îmbătrânirea accelerată.
Radicalii liberi pot afecta, de asemenea, şi vasele de sânge şi pot modifica colesterolul astfel încât acesta să se depună pe artere. Vitamina C ajuta în prevenţia acestor depuneri şi, ajuta la oprirea în mod constant a progresiei aterosclerozei şi a bolilor de inimă la diabetici.

2. Stimulează sistemul imunitar

Când vine sezonul rece şi al răcelilor, este mereu o idee bună să ai o pungă de lămâi proaspete la îndemână. Acidul citric, bioflavonoidele, vitamina C, calciul, pectina şi limonenul fac o treabă grozavă în stimularea sistemului imunitar şi ținerea infecţiilor la depărtare.

Citeşte şi Vrei siluetă şi sănătate? Află despre dieta cu lamâie şi apă fierbinte, dimineaţa

3. Protejează împotriva cancerului

Lămâile conţin 22 de compuşi anti cancerigeni printre care şi limonenul – un ulei care s-a dovedit a opri răspândirea tumorilor cancerigene la animale. În plus, ele conţin şi glicozide de flavonoli, care opresc divizarea celulelor canceroase.
Un studiu publicat în anul 2005 de către Jurnalul de Nutriţie a descoperit că limonoizii din fructele citrice protejează celulele împotriva deteriorărilor care pot duce la cancer. Un alt studiu publicat în Jurnalul de Agricultură şi Chimie Alimentară afirma că limonoizii pot inhiba tumorile din gură şi pot stopa răspândirea celulelor canceroase de îndată ce tumoarea a fost identificată.

4. Echilibrează Ph-ul

Lămâile sunt considerate unele dintre cele mai alcaline alimente pe care le poţi mânca. Acest lucru poate să pară contraintuitiv, deoarece ele sunt acide de la sine. Totuşi, în corp, lămâile sunt alcaline, deoarece acidul citric nu mai produce aciditate odată ce a fost metabolizat.

5. Asimilarea oxigenului

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre cura de detoxifiere cu lămâie

Lămâile au cea mai pură concentraţie de ioni încărcaţi negativ, dintre fructe. Doctorul Pierce J. Howard, autorul cărţilor: “ Manualul propriu pentru creier; Aplicaţii zilnice din cercetarea minte-creier”, afirma că “ ionii negativi cresc fluxul de oxigen spre creier, ceea ce duce la o vigilență crescută, scade somnolentă şi oferă mai multă energie mentală. Lămâile pot de asemenea să protejeze împotriva germenilor din aer. “
Primul om care a ajuns pe vârful Everest, Sir Edmund Hillary, a spus că atribuie o bună parte a succesului sau lămâilor!
Adevăruri despre lamai: Un arbust de lămâie poate să producă până la 270 de kilograme de lămâi într-un an.

6. Fibre

Majoritatea oamenilor au mai puţine fibre decât necesar în dieta lor faţă de cele 20-38 de grame de fibre recomandate zilnic. Fără fibrele adecvate, poţi cu uşurinţă să te constipi sau să faci hemoroizi. Consumând fibrele potrivite s-a demonstrat că se reduce riscul de dezvoltare a condiţiilor precare de sănătate precum diabetul, problemele de inimă şi diverticulita.
De fapt, Asociaţia Americană de Diabet include lămâile în lista de super alimente datorită conţinutului lor ridicat de fibre. În plus, fibra pectina găsită în lamai întârzie senzaţia de foame și te ajută să nu mănânci peste măsură.

7. Digestie sănătoasă

Corpul tău trudeşte din greu ca să digere tot ce îi oferi. Sucul de lămâie ajuta să îndepărtezi substanţele şi toxinele nedorite, rămase din procesul de digestie. Pentru că sucul de lămâie este similar în compoziţia atomică cu sucul digestiv şi saliva, el face o treabă grozavă în descompunerea substanţelor şi încurajarea ficatului să producă bila.
Adevăruri despre lamai: O lămâie cu cât are mai mulţi sâmburi (peste 15) cu atât este mai sănătoasă, mai originală. Mutaţiile genetice realizate de om în domeniul alimentaţiei au făcut ca multe fructe să aibe foarte puţini sâmburi, ba chiar, unele, deloc.

Vezi toate beneficiile lămâiei aici.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI