Goliat, primul satelit artificial românesc trimis în spaţiu în cadrul unui program al Agenţiei Spaţiale Româneşti (ROSA) va fi lansat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) de la o bază din Guiana Franceză.
„Data de lansare nu este ceva fix şi, mai ales, racheta care se află la primul zbor, este foarte posibil să se decaleze în funcţie de evoluţia ultimelor teste care au loc în acest moment la baza spaţială din Kourou. Vega este deja în întârziere cu câţiva ani, astfel că lucrul cel mai important azi este succesul misiunii, şi mai puţin când se va produce, cu atât mai mult cu cât, statistic, această rată de succes a primei lansări pentru o rachetă nouă este foarte scăzută. Problema care apare la centrul spaţial din Guiana Franceză este că inginerii de acolo au o agendă foarte încărcată, cu multe zboruri comerciale sau guvernamentale, şi alături de Vega trebuie să opereze şi lansatoarele Ariane 5 şi Soyuz.”, potrivit spacealliance.ro.
Dacă inginerii nu vor fi gata până pe 13 februarie, atunci este foarte posibil ca lansarea să se suspende până în primăvară (cel mai probabil în aprilie, când se deschide următoarea fereastră de lansare).
Goliat, un satelit în formă de cub cu latura de 10 centimetri şi o greutate de un kilogram, a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.
Misiunea Goliat are un caracter educaţional şi experimental, acesta fiind primul microsatelit artificial românesc lansat în spaţiu din cadrul unui program al ROSA.
În ianuarie anul trecut, a fost semnat acordul de aderare a României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene.
Agenţia Spaţiala Europeană este o organizaţie interguvernamentală fondată în 1975, având 18 state membre (16 din UE, plus Elveţia şi Norvegia). Dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, România este a doua admisă ca membru, după Cehia. ESA este considerată cea mai importantă organizaţie interguvernamentala europeană cu caracter ştiinţific şi tehnologic şi cu rol important în domeniul securităţii.