Totul despre reciclare: Ce se întâmplă cu gunoiul nostru şi cum ajungem să refolosim lucruri aruncate FOTO

Colectarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje este obligatorie în România, precum şi în alte ţări europene. În timp ce în ţările vestice colectarea separată a devenit un obicei pentru locuitori, românii încă trebuie să înveţe cum se face acest lucru şi care sunt beneficiile.
Cristina Dinu
09 mai 2014, 09:50
Totul despre reciclare: Ce se întâmplă cu gunoiul nostru şi cum ajungem să refolosim lucruri aruncate FOTO

Reciclând deşeurile de ambalaje economisim energie, reducem poluarea, micşorăm cantitatea de gunoi şi conservăm resursele naturale. Orice asociație de locatari poate solicita autorităţilor locale instalarea unui punct de colectare separată a deşeurilor în apropierea blocului. Eco-Rom Ambalaje are încheiate parteneriate cu autorităţile locale și cu operatorii de salubritate, oferind, la cerere şi gratuit, containere colorate pentru fiecare tip de deșeu de ambalaj (albastru pentru hârtie-carton, galben pentru plastic și metal, verde pentru sticlă), astfel încât populația să aibă acces la sistemul de separare a deșeurilor.

Amplasarea acestor containere în oraşe se realizează în funcție de mai multe considerente: accesul facil al cetățenilor la ele, accesul mașinilor de ridicare a deșeurilor, eficiența unui punct de colectare separată (și aici ne referim la cantitatea de deșeuri de ambalaje generate și colectate în zona respectivă), dar și spațiul disponibil pentru amplasarea containerelor (obținut printr-un acord de amplasare pe domeniul public dat de Primărie). Toate aceste considerente sunt analizate de către autoritatea locală împreună cu operatorul de salubritate și, pe baza lor, se iau deciziile de amplasare a containerelor de colectare separată.

„În 2005-2006 am început primele proiecte de colectare separată a deșeurilor de ambalaje cu peste 300 de containere colorate. Numărul lor a crescut considerabil ajungând, în prezent, la peste 18.000 de pubele la nivel național. De asemenea, dacă acum 8 ani 15 localități beneficiau de serviciul de separare a deșeurilor de ambalaje, astăzi peste 450 de localități au acces la acest sistem. Acest lucru înseamnă că aproximativ 45% din populația României – peste 9 milioane de locuitori – pot colecta separat deșeurile de ambalaje datorită sistemului pus la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje împreună cu partenerii locali – autoritatea locală și operatorul de salubritate”, a declarat pentru RomaniaTV.net Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Cum se colectează separat deşeurile de ambalaje

Pasul 1: Identifică deşeurile de ambalaje din locuinţa ta
Pasul 2: Presează deşeurile de ambalaje din plastic şi metal sau cartoanele, înainte de depozitare, pentru a economisi spaţiul.
Pasul 3: Depozitează deşeurile de ambalaje separat de gunoiul menajer.
Pasul 4: Depune deşeurile colectate separat în containerele galben, verde şi albastru.

Containerul verde – colectare sticlă

Se colectează recipiente din sticlă provenite de la băuturi şi produse alimentare, adică sticle şi borcane.

NU se colectează porţelan şi ceramică, cristal şi oglindă, becuri şi neone (se colectează în punctele special amenajate), sticlă rezistentă la temperaturi înalte şi veselă şi pahare.

Containerul albastru – colectare hârtie

Se colectează pungi de hârtie, cutii de carton şi ambalaje pentru sucuri şi lactate. 

NU se colectează separat deşeurile de ambalaje din hârtie sau carton contaminate, coliile de hârtie şi ziarele (din cauza cernelurilor folosite).

Containerul galben – colectare plastic şi metal

Se colectează separat recipiente de plastic pentru băuturi (PET), ambalajele produselor alimentare, cosmeticelor şi detergenţilor, caserole de pastic şi polistiren, farfurii de plastic şi pungi de plastic, spălate în prealabil de mâncarea rămasă, dopuri metalice, conserve de metal, doze de aluminiu, spray-uri alimentare.

NU se colectează ambalaje de plastic care au conţinut de substanţe toxice, corozive sau ulei de motor, tacâmuri de plastic, seringi, ghivece de flori, CD-uri şi DVD-uri, jucării de plastic, foliile de aluminiu, veselă, tacâmuri şi pahare de metal şi nici agrafele metalice de hârtie.

Aflaţi aici unde sunt amplasate tomberoanele Eco-Rom pentru colectarea separată a ambalajelor, în întreaga ţară

Directorul Eco-Rom Ambalaje recunoaşte că de la începerea proiectului s-au confruntat şi cu furtul de deşeuri sau cu vandalizarea containerelor. 

„Containerele de colectare separată nu sunt adevărata problemă în aceast caz: situația din teren ne-a arătat că dacă acestea nu sunt deschise de „hoții de ambalaje”, ele sunt vandalizate sau chiar și incendiate. Atenția trebuie îndreptată către această practică negativă a furtului deșeurilor de ambalaje, mai exact spre identificarea și punerea în practică a soluțiilor de eliminare a ei. În primul rând trebuie aplicată legislația, inclusiv măsurile de coreciție stabilite – și ne referim aici la amenzi pentru toți cei care nu respectă prevederile legale privind buna funcționare a sistemului de management al deșeurilor, inclusiv introducerea de penalități pentru cei care fură deșeurile din containerele colorate”, a precizat Directorul General Eco-Rom Ambalaje pentru RomaniaTV.net.

După ce sunt depuse în containerele colorate, deșeurile de ambalaje sunt ridicate de către operatorul de salubritate desemnat de autoritatea locală. Colectarea deșeurilor se realizează cu mașini speciale distincte pentru fiecare tip de deșeu reciclabil sau mașini compartimentate (pentru două tipuri de deșeuri reciclabile).

„Într-adevăr, încă există între cetățeni mitul colectării deșeurilor în amestec de către operatorul de salubritate, o percepție care persistă din perioada crizei de pe piața deșeurilor. Atunci prețul deșeurilor era foarte scăzut și cantitățile colectate de la populație erau reduse. Astfel nu se justifica din punct de vedere economic pentru un operator de salubritate să ridice deșeurile cu trei mașini de salubritate, în zile diferite. Atenție însă: chiar și în această situație, deșeurile colectate împreună erau doar cele reciclabile care, ulterior, ajungeau la stația de sortare și erau trimise spre reciclare – neajungând la gropile de gunoi. Astăzi acest lucru se mai întâmplă foarte rar datorită amenzilor mari prevăzute de legislație pentru operatorii de salubritate. Dacă cineva observă o astfel de practică de colectare îl rugăm să realizeze o sesizare – la autoritatea locală sau la noi – și se vor lua măsurile stabilite prin lege, respectiv aplicarea amenzilor care se ridică la peste 25.000 lei”, a mai declarat pentru RomaniaTV.net Directorul General Eco-Rom Ambalaje.

După ce deșeurile sunt ridicate de către operatorul de salubritate, acestea sunt duse la stația de sortare unde sunt separate în funcție de tipul de deșeu de ambalaj (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă), dar și în funcție de culori, de tipologia materialului, de gradul de reciclabilitate. Odată separate, deșeurile sunt compactate cu ajutorul preselor realizându-se baloți pentru fiecare tip de deșeu de ambalaj care se trimit către fabricile de reciclare aferente din țară.

Traseul unui deșeu de ambalaj în fabrica de reciclare

Deșeurile de ambalaje tip PET, odată ajunse la fabrica de reciclare, sunt curăţate de impurități (lipici, etichete) prin spălare, degresare, apoi sunt tăiate în bucăți mai mici și transformate în fulgi de plastic sau granule de PET. Ulterior, granulele sunt topite și transformate în fibre sintetice, cunoscute sub numele de poliester.

Deșeurile de ambalaje din hârtie-carton sunt în primul rând sortate pe diverse categorii: ziare, reviste, cutii de carton etc. Ulterior ele sunt tocate și amestecate cu apă până se obține o pastă de hârtie. Această pastă este întinsă și uscată pe role mari, iar apoi este tăiată în funcție de produsul ce urmează a fi fabricat: cutii pentru pizza, cutii pentru șervețele, cutii mari de ambalat frigidere etc.

Odată ajunse la fabrica de reciclare, deșeurile de ambalaje din metal sunt mărunțite (tăiate în bucăți foarte mici, de mărimea unei monede), le sunt îndepărtate impuritățile (etichete, lipici) și sunt topite într-un cuptor la 750°Celsius. Metalul topit se folosește apoi la realizarea de produse noi.

După ce este sortată în funcție de culoare, sticla este mărunțită și curățată de impurități (etichete, dopuri). Transformată în cioburi, sticla este apoi amestecată cu nisip, sodiu și calcar și se topește în cuptoare, la temperaturi de peste 1500° Celsius. Sticla topită este turnată în forme, suflată cu aer și modelată. Odată reciclate, deșeurile de ambalaje din sticlă ajung să fie folosite tot la realizarea de noi ambalaje din sticlă.

În prezent, în România există aproximativ 3.500 de societăți de tip WMC și reciclatori. Astfel, de exemplu, deșeurile din hârtie se reciclează la Zărnești, Adjud sau Piatra Neamț. Plasticul se reciclează la Buzău, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța, București. Sticla se reciclează la București, iar metalele se reciclează astfel: oțelul în combinate (la Galați, Târgoviște, Câmpia Turzii, Călărași), iar aluminiul alimentar la Slatina.

Ce se întâmplă cu PET-urile, hârtia, metalul şi sticla reciclate la noi în țară

PET-urile reciclate se transformă în fulgi de plastic sau granule de PET. Acestea sunt utilizate pentru realizarea de noi produse, precum: fibre pentru covoare, vatelină pentru perne, jucării de pluș, material izolator pentru sacii de dormit, textile pentru confecții, foi izolatoare pentru acoperișuri, tăvițe pentru alimentele congelate, containere, noi ambalaje, bandă adezivă, carcase pentru CD-uri, piese pentru industria automobilelor, piese din instalațiile de iluminare, aparate de uz casnic.

Hârtia odată reciclată se transformă în hârtie de scris sau hârtie pentru ziare și reviste, în cărți, broșuri, pungi de hârtie, prosoape de hârtie, hârtie igienică, șervețele, cartoane, hârtie de ambalat.

Metalul reciclat se poate transforma în noi doze pentru băuturile răcoritoare, conserve, folii alimentare, tuburi de spray, cutii pentru vopsele, piese pentru automobile, obiecte de design, foi de tablă, profile de aluminiu pentru geamuri, țevi.

Sticla se poate recicla la nesfârșit, rezultând alte ambalaje din sticlă, borcane, vaze, alte obiecte de design din sticla.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Duma de Stat aprobă buget record pentru apărarea Rusiei în 2025
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?