Ce nu ştiaţi despre grepfrut, unul din cele mai sănătoase şi delicioase fructe

Grepfrutul un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă, rozalie sau roșie (Citrus paradisi), cu miezul zemos și amar se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal.
Romania TV
06 mai 2014, 09:39
Ce nu ştiaţi despre grepfrut, unul din cele mai sănătoase şi delicioase fructe

Despre el s-a crezut că este o altă varietate de pomelo, până la jumătatea secolului al XIX-lea. A fost descoperit în Insulele Barbados. A fost denumit astfel deoarece crește agățat, precum strugurii, scrie Agerpres.

El a început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea. În 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta că, în New York, consumul de grepfrut este depășit doar de cartof, salată, măr și portocală. Astăzi se cultivă în țări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.

Grepfrutul are un conținut mare de vitamina C, iar pe lângă aceasta mai are vitamina A, apă, calciu, fosfor, potasiu, vitaminele B1, B2, B5, retinol, niacină, tocoferol și fier.

Conține, de asemenea, și licopeină (cea care îi dă și culoarea roz și roșie), un antioxidant benefic pentru organism, dar și cu efect antitumoral. Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de fructe și legume, prin urmare și de grepfrut ne protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, faringian, esofagian, stomacal sau de colon. Specialiștii susțin că grepfrutul roz sau roșu este unul dintre cele mai sănătoase alimente și că substanțele antioxidante pe care le conține pot împiedica îmbătrânirea precoce a organismului.

Este un fruct apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia.

Conținutul ridicat de vitamina C, îl face eficient în tratarea răcelilor și ajută la scăderea febrei.

Consumul regulat de grepfrut, câte un fruct pe zi, previne bolile tubului digestiv, constipația, aciditatea gastrică, ateroscleroza, artrita, reumatismul, osteoartrita și astmul.

Grepfrutul ajută la menținerea sănătății gingiilor și previne inflamarea lor.

Consumul de grepfrut scade nivelul de colesterol și de trigliceride. Un studiu realizat pe persoane obeze afectate de sindromul metabolic a arătat că cine consumă o jumătate de grepfrut pe zi, înaintea fiecărei mese principale, timp de 12 săptămâni, slăbește cu 1,6 kg mai mult decât grupul de referință.

Grepfrutul protejează inima, prevenind bolile cardiace. Consumul regulat de grepfrut ajută la scăderea colesterolului și micșorează riscul de boli cardiace.

Grepfrutul este un hepatoprotector natural.

El oferă un plus de energie, îndepărtând oboseala.

Este benefic, de asemenea, și în cazul transpirației picioarelor, rănilor, erupțiilor pe piele, zona zoster, eczeme, diferitelor ciuperci ale pielii, coșurilor.

În plus, flavonoidele din grepfrut scad riscul de dezvoltare a bolii Parkinson.

Pentru ca efectul să fie cel dorit se recomandă consumarea fructului proaspăt sau a sucului obținut în casă.

Grepfrutul este foarte popular datorită efectelor sale miraculoase în curele de slăbire, mai ales pentru că are doar 25 de calorii (la suta de grame). Este recomandat a se consuma în acest caz înainte de masă. El are proprietăți chimice care reduc nivelul de insulină, conducând asftel la scăderea în greutate.

Cojile acestui fruct au proprietăți multiple. La fel ca toate cojile de citrice, acestea sunt bogate în vitamine, în special A și C, substanțe hipotensive și anticancerigene și au ca efect scăderea tensiunii și colesterolului, sunt anticancerigene, au un efect benefic împotriva infecțiilor intestinale, au proprietăți inflamatorii și reduc infecțiile respiratorii.

Se pot folosi în ceaiuri, dulcețuri, marmeladă, pot fi confiate sau folosite în alte preparate ce fac parte din alimentație.

Datorita conținutului de uleiuri esențiale, coaja de grepfrut este recomandată ca antiviral și antibacterian natural.

Există și situații când consumarea acestui fruct este interzisă. Sucul de grepfrut poate interacționa cu anumite medicamente și poate provoca efecte negative.

Grepfrutul nu permite pastilelor să se descompună în organism, astfel ca ele ajung direct la intestine și ficat.

Naringina, substanța amară, specifică acestui fruct, poate să oprească metabolizarea medicamentelor, împiedicând eliminarea lor din organism și crescând în acest fel riscul unei intoxicații.

Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacționează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grepfrut sau a doar 200 de mililitri de suc de grepfrut ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentrația medicamentelor din corpul unui pacient. Pe lângă grepfrut, printre fructele care modifică acțiunea medicamentelor se numără atât portocalele de Sevilla cât și pomelo.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Ordin de la UE. Devine interzis în România. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni