Ce nu ştiaţi despre grepfrut, unul din cele mai sănătoase şi delicioase fructe

Grepfrutul un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă, rozalie sau roșie (Citrus paradisi), cu miezul zemos și amar se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal.
Romania TV
06 mai 2014, 09:39
Ce nu ştiaţi despre grepfrut, unul din cele mai sănătoase şi delicioase fructe

Despre el s-a crezut că este o altă varietate de pomelo, până la jumătatea secolului al XIX-lea. A fost descoperit în Insulele Barbados. A fost denumit astfel deoarece crește agățat, precum strugurii, scrie Agerpres.

El a început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea. În 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta că, în New York, consumul de grepfrut este depășit doar de cartof, salată, măr și portocală. Astăzi se cultivă în țări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.

Grepfrutul are un conținut mare de vitamina C, iar pe lângă aceasta mai are vitamina A, apă, calciu, fosfor, potasiu, vitaminele B1, B2, B5, retinol, niacină, tocoferol și fier.

Conține, de asemenea, și licopeină (cea care îi dă și culoarea roz și roșie), un antioxidant benefic pentru organism, dar și cu efect antitumoral. Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de fructe și legume, prin urmare și de grepfrut ne protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, faringian, esofagian, stomacal sau de colon. Specialiștii susțin că grepfrutul roz sau roșu este unul dintre cele mai sănătoase alimente și că substanțele antioxidante pe care le conține pot împiedica îmbătrânirea precoce a organismului.

Este un fruct apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia.

Conținutul ridicat de vitamina C, îl face eficient în tratarea răcelilor și ajută la scăderea febrei.

Consumul regulat de grepfrut, câte un fruct pe zi, previne bolile tubului digestiv, constipația, aciditatea gastrică, ateroscleroza, artrita, reumatismul, osteoartrita și astmul.

Grepfrutul ajută la menținerea sănătății gingiilor și previne inflamarea lor.

Consumul de grepfrut scade nivelul de colesterol și de trigliceride. Un studiu realizat pe persoane obeze afectate de sindromul metabolic a arătat că cine consumă o jumătate de grepfrut pe zi, înaintea fiecărei mese principale, timp de 12 săptămâni, slăbește cu 1,6 kg mai mult decât grupul de referință.

Grepfrutul protejează inima, prevenind bolile cardiace. Consumul regulat de grepfrut ajută la scăderea colesterolului și micșorează riscul de boli cardiace.

Grepfrutul este un hepatoprotector natural.

El oferă un plus de energie, îndepărtând oboseala.

Este benefic, de asemenea, și în cazul transpirației picioarelor, rănilor, erupțiilor pe piele, zona zoster, eczeme, diferitelor ciuperci ale pielii, coșurilor.

În plus, flavonoidele din grepfrut scad riscul de dezvoltare a bolii Parkinson.

Pentru ca efectul să fie cel dorit se recomandă consumarea fructului proaspăt sau a sucului obținut în casă.

Grepfrutul este foarte popular datorită efectelor sale miraculoase în curele de slăbire, mai ales pentru că are doar 25 de calorii (la suta de grame). Este recomandat a se consuma în acest caz înainte de masă. El are proprietăți chimice care reduc nivelul de insulină, conducând asftel la scăderea în greutate.

Cojile acestui fruct au proprietăți multiple. La fel ca toate cojile de citrice, acestea sunt bogate în vitamine, în special A și C, substanțe hipotensive și anticancerigene și au ca efect scăderea tensiunii și colesterolului, sunt anticancerigene, au un efect benefic împotriva infecțiilor intestinale, au proprietăți inflamatorii și reduc infecțiile respiratorii.

Se pot folosi în ceaiuri, dulcețuri, marmeladă, pot fi confiate sau folosite în alte preparate ce fac parte din alimentație.

Datorita conținutului de uleiuri esențiale, coaja de grepfrut este recomandată ca antiviral și antibacterian natural.

Există și situații când consumarea acestui fruct este interzisă. Sucul de grepfrut poate interacționa cu anumite medicamente și poate provoca efecte negative.

Grepfrutul nu permite pastilelor să se descompună în organism, astfel ca ele ajung direct la intestine și ficat.

Naringina, substanța amară, specifică acestui fruct, poate să oprească metabolizarea medicamentelor, împiedicând eliminarea lor din organism și crescând în acest fel riscul unei intoxicații.

Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacționează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grepfrut sau a doar 200 de mililitri de suc de grepfrut ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentrația medicamentelor din corpul unui pacient. Pe lângă grepfrut, printre fructele care modifică acțiunea medicamentelor se numără atât portocalele de Sevilla cât și pomelo.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români care au mers în Grecia. Se întâmplă din ce în ce mai des: “Poliția nu a luat nicio măsură”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă. Avem cifrele
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum se simte înotătorul înainte de ultima lui cursă de la JO 2024: „Nu voi putea să intru fără trac”
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul și singurul mesaj sfâșietor pe care femeia l-a postat după ce fiica i-a fost omorâtă
substantial.ro
Avertizare cod galben de caniculă pentru joi: temperaturi de până la 36 de grade în Bucureşti şi jumătate din ţară
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?