„Chiar şi la un cutremur de 5 sau 5,5 grade pe scara Richter, Florenţa va rămâne în picioare. Iar David va fi ultimul care va cădea, vă asigur de acest lucru„, a spus Marco Ferri, potrivit Agerpres.
Potrivit unui studiu publicat săptămâna trecută de Consiliul Naţional pentru Cercetare (CNC), „multe analize în privinţa stabilităţii statuii au arătat că există o serie de micro-fracturi la partea inferioară a picioarelor’, semnalate deja în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Vizibile la nivelul gleznelor, ele ameninţă stabilitatea” lui David, adaugă CNC, recomandând aprofundarea analizelor efectuate, pentru a salva această operă de artă.
Ferri afirmă în schimb că „aceste rezultate nu sunt decât copia unei cercetări publicate acum şase sau şapte ani. Nu a ieşit la iveală nimic dramatic”. CNC consideră că fisurile sunt provocate ‘în principal de înclinarea statuii’ realizate din marmură de Carrara, între 1501 şi 1504. Statuia aflată acum la Accademia a fost expusă, între 1504 şi 1873, în aer liber, în faţa Palazzo Vecchio, pe un piedestal care nu era drept, amintesc cercetătorii. Înclinaţia, mai mică de cinci grade, „se datorează probabil terenului care nu este drept (din Piazza della Signoria – n.r.), fapt ce a avut ca efect o mică rotaţie a piedestalului pe care stătea statuia”.
Întrebat despre eventuale măsuri care ar putea fi luate pentru a evita căderea statuii, Marco Ferri a spus că ea „nu va fi nici deplasată, nici instalată pe un piedestal pneumatic”. „În primul rând, pentru că nu este uşor să muţi un asemenea colos şi, în al doilea rând, fiindcă s-au luat deja măsuri, cum ar fi controlul vibraţiilor din zonă”, a precizat Ferri. Astfel, decizia muzeului de a limita numărul vizitatorilor în sala în care se află David a dus deja la reducerea vibraţiilor.
Originalul celebrei statui a fost înlocuit de o copie în Piazza della Signoria.
În 2013, peste 5 milioane de turişti au vizitat muzeele din Florenţa, încheie AFP.