Diana Nemeş a fost extrădată din SUA şi adusă la Bucureşti. Diana Nemeş acuzată de fraudă de zeci de milioane de euro şi este un personaj cheie care poate furniza informaţii importante anchetatorilor în dosare-bombă din România printre care şi dispariţia lui Codruţ Marta.
Poliţia Română a pus în executare miercuri un mandat de arestare preventivă emis pe numele Dianei Nemeş, pentru evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
„La data de 7 mai, Poliţia Română a pus în executare mandatul de arestare preventivă, emis la data de 26 iulie 2012, de Curtea de Apel Bucureşti, pe numele Dianei N., de 38 de ani, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizata’, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Diana Nemeş, adusă miercuri în România după extrădarea din SUA pentru cercetările din dosarul Codruţ Marta, va fi dusă la Curtea de Apel Bucureşti pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis în lipsă, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Aceasta a fost arestată de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului INTERPOL din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – IGPR, în localitatea Yelm – statul american Washington.
Dosarul Motorina: Complicii lui Marta, extrădaţi – detalii despre modul în care au cheltuit banii
Deşi iniţial se împotrivea întoarcerii în ţară, Diana Nemeş, insărcinată pentru a treia oară, a fost de acord cu extrădarea. Şi soţul ei Radu Nemeş s-a arătat dispus să se întoarcă în ţară, dar încă nu a fost semnat un ordin judecătoresc în acest sens.
Soţii Nemeş au fost prinşi în localitatea Yelm, statul Washington, Statele Unite ale Americii. Conform unui comunicat de presă al IGPR, cei doi au fost identificaţi în urma unei cooperării dintre Poliţia Română şi autorităţile judiciare din Statele Unite, în baza cererii de extrădare transmisă prin intermediul Biroului INTERPOL din cadrul CCPI – IGPR.
Cei doi au fost prezentaţi în faţa judecătorilor din cadrul US District Court House din localitatea Tacoma – Washington, cazul şi custodia acestora fiind preluate de către reprezentanţii US Marshals Service Tacoma.
Diana şi Radu Nemeş au fost daţi în urmărire internaţională la data de 26 iulie 2012, în baza mandatelor de arestare preventivă emise de Curtea de Apel Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, precizează Poliţia Română.
La 10 iulie 2012, procurorii DNA au reţinut mai multe multe persoane, printre care şi Viorel Comăniţă – fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Florin Dan Secăreanu – fostul şef al DGIPI Constanţa, fiind prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Tot atunci, DNA anunţa că omul de afaceri Radu Nemeş, Codruţ Marta – fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Ovidiu Moldovan, Diana Nemeş şi alte două persoane vor fi prezentaţi la CAB cu propunere de arestare preventivă în lipsă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2011 – iulie 2012, mai muţi inculpaţi şi soţii Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.
FBI a descoperit pe una dintre proprietăţile românilor un buncăr pregătit pentru ca ei să se ascundă vreme de câţiva ani şi un arsenal de pistoale, puşti automate şi muniţie.
RISE Project a obţinut documentele FBI care oferă noi detalii despre activităţile soţilor Nemeş în SUA, unde au ajuns în urmă cu doi ani. Radu şi Diana Nemeş au folosit banii luaţi din România pentru a-şi cumpăra proprietăţi şi pentru a investi în afaceri viticole în statul Washington.
Mai mult, cei doi au pus la punct o reţea complicată de firme în Dubai, statul american Nevada şi în Insulele Virgine Britanice pentru a transfera banii în conturile lor bancare din State sau pentru a-i transforma în lingouri de aur. Multe dintre aceste lingouri ar fi încă ascunse, potrivit americanilor.