Persoanele respective au murit din cauza prăbuşirii caselor, pe insula Negros. Epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 6,8, produs în jurul prânzului, a fost localizat în mare, între insulele Cebu şi Negros.
Bilanţul precedent menţiona şapte morţi.
Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific, cu sediul în Hawaii, a anunţat că nu există pericol de producere a unui tsunami devastator deoarece cutremurul s-a produs într-un braţ al mării foarte îngust, care separă insulele Cebu şi Negros.
Acesta a ridicat însă nivelul de alertă şi a cerut populaţiei din Negros să se „îndepărteze de plaje şi rămână vigilentă” în privinţa nivelului mării. Alerta a fost ridicată câteva ore mai târziu.
Seismul a spart ferestrele clădirilor şi a provocat fisuri ale pereţilor în oraşele Cebu (insula Cebu) şi San Carlos (insula Negros), dar nicio structură nu s-a prăbuşit, potrivit primelor informaţii, a anunţat Benito Ramos.
Locuitorii contactaţi şi seismologii au anunţat că oamenii au intrat în panică dar că nu sunt informaţii cu privire la distrugeri importante.
„Luam prânzul când pământul a început să se clatine. Apa s-a vărsat din pahare şi farfuriile s-au ciocnit unele de altele. Mai multe persoane au ieşit pe străzi fugind, altele s-au adăpostit sub mese”, a povestit prin telefon Pedri Baldomino, student la Cebu.
Mulţi angajaţi au părăsit locul de muncă după ce un anunţ public difuzat la radio a avertizat locuitorii împotriva riscului unor replici.
Zvonuri lansate prin mesaje telefonice anunţând un tsunami pe coastele insulei au amplificat panica.
Potrivit şefului Biroului Apărării Civile, clienţii hotelurilor de pe coasta insulei Cebu au urcat la etaje, dar revenirea la normal are loc treptat. Insula atrage numeroşi turişti străini, dar mai ales coasta de vest, în timp ce seismul s-a produs în largul coastei estice.
Sâmbătă, un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a arhipelagului, în apropiere de insula Samar, situată la nord-est de Cebu şi Negros.
Filipine, arhipelag compus din peste 7.000 de insule, este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând frecvente activităţi seismice şi vulcanice.