Jason Padgett nu era deloc interesat de matematică sau de alte ştiinţe, dar, în urma acelor lovituri la cap, a început să vadă toate obiectele din jur ca pe structuri matematice. Acum, totul este pentru el o succesiune de forme geometrice diferite, unghiuri şi forme, scrie descopera.ro.
Traumatismul a deblocat, se pare, o zonă a creierului său responsabilă cu gândirea matematică. Jason este una din puţinele persoane care dezvoltă „sindromul savantului” în urma unor grave lovituri la cap sau a unei boli.
Alţi oameni au devenit muzicieni talentaţi sau au căpătat diferite abilităţi artistice. Puţini însă s-au transformat în matematicieni geniali, cum s-a întâmplat cu Jason.
Cercetătorii spun că este posibil ca asemenea abilităţi să zacă ascunse în orice creier uman, fără să se manifeste.
Citeşte şi A fost propus un nou SEMN MATEMATIC. Vezi cum se numeşte şi cum ne-ar ajuta
Jason îşi aminteşte că în noaptea atacului, când a fost lovit, a văzut o străfulgerare puternică de lumină. Câteva zile mai târziu, a început să sufere de anxietate, dar a observat că lumea parcă arăta altfel. Vederea lui se schimbase, vedea imaginile pixelate şi ca o succesiune rapidă de cadre unite printr-o linie. În acelaşi timp, a început să deseneze cu o precizie uimitoare modele şi forme geometrice.
Pentru că nu avea pregătirea teoretică necesară ca să înţeleagă ecuaţiile pe care le desena, Jason a urmat cursuri de matematică, la îndemnul unui fizician care l-a văzut desenând complexele modele geometrice într-un mall.
Pe lângă aceste abilităţi, Jason a dezvoltat şi o formă de sinestezie, care îi permite să perceapă formulele matematice ca pe nişte figuri geometrice.
În cazul lui Jason, sindromul savantului a adus cu sine şi o tulburare obsesiv compulsivă şi sindromul de stres post-traumatic, din cauza cărora îi este foarte greu să apară în public.