Militari canadieni şi avioane de luptă au participat la un exerciţiu comun cu militari români

Militari canadieni şi români au început, miercuri, o serie de exerciţii şi activităţi de pregătire comune, executate cu şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei.
Filip Stan
07 mai 2014, 18:37
Militari canadieni şi avioane de luptă au participat la un exerciţiu comun cu militari români

Aeronavele şi personalul navigant şi tehnic canadian (aproximativ 230 de persoane) au sosit tot miercuri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, unde vor sta circa cinci luni. Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul Laurain Anastasof, a declarat, în cadrul evenimentului de la Baza din Câmpia Turzii, că exerciţiul va duce la întărirea parteneriatului dintre forţele aeriene române şi canadiene, scrie Agerpres.

„Este o onoare să putem găzdui exerciţiul comun româno-canadian pe o perioadă de peste cinci luni, exerciţiu care va cuprinde misiuni cum sunt lupta aeriană, apărare aeriană, atac la sol, pe care avioanele CF-18 Hornet şi Mig 21 le pot acoperi. Sunt încrezător că vom desfăşura împreună misiuni care vor întări parteneriatul dintre forţele aeriene române şi canadiene. Exerciţiile vor duce la îmbunătăţirea misiunilor executate în cadrul NATO şi la asigurarea securităţii spaţiului aerian al NATO”, a menţionat Laurain Anastasof.

Prezentă la eveniment, Joanne Lemay, ambasadorul Canadei în România, a declarat că sosirea celor şase aeronave canadiene reprezintă un eveniment important în dezvoltarea parteneriatului româno-canadian şi că exerciţiul face parte din măsurile NATO pentru asigurarea securităţii Europei Centrale şi de Est. Potrivit ambasadorului Joanne Lemay, Canada este hotărâtă ca împreună cu România şi cu alţi aliaţi ai NATO să contribuie la asigurarea stabilităţii în zonă, fiind alături de Ucraina şi de ţările aliate NATO pentru a conserva stabilitatea şi securitatea Europei.

Canada anunţa pe 29 aprilie că şase avioane CF-18 ale aviaţiei sale vor fi trimise pentru a susţine operaţiunile NATO din Europa de Est şi vor fi staţionate în România, potrivit CBC/Radio-Canada.

„Ca răspuns la cererea NATO de a sprijini securitatea noastră colectivă şi de a demonstra solidaritatea noastră cu poporul din Ucraina vom desfăşura şase avioane CF-18 în Europa”, a declarat ministrul canadian al Apărării, Rob Nicholson. Ministrul a precizat că avioanele decolează de la Bagotville (Quebec) şi vor avea baza în România, urmând să participe la misiuni de monitorizare şi de antrenament.

Pe 30 aprilie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut o convorbire telefonică cu omologul său canadian, Robert Nicholson, cei doi miniştri stabilind de comun acord organizarea unor exerciţii militare la nivelul Forţelor Aeriene.

De asemenea, în perioada 10-17 aprilie, peste 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, împreună cu aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană, au participat la un exerciţiu militar pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii.

Citeşte şi România, exerciţiu comun cu NATO în Germania FOTO

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Starea președintelui Biden, testat pozitiv pentru Covid, se ameliorează semnificativ
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'