El a mai spus că politicienii de la Chişinău ar trebui să realizeze un consens politic la nivelul societăţii cu privire la curentul proeuropean.
‘În ce priveşte situaţia Moldovei faţă de criza din Ucraina nu am ezitat să-i spun premierului moldovean că nu pot să nu mă gândesc cum ar fi fost România fără să fie membră NATO şi membră UE. Eu cred că această întrebare trebuie să şi-o pună şi Moldova, ce vrea să facă în continuare. Am văzut că există o anumită indecizie, nu la nivelul Guvernului, mă refer în general, la nivelul societăţii moldovene, cu privire la direcţia în care trebuie să se îndrepte ţara. Există un curent proeuropean, dar nu există un consens naţional şi eu cred că ceea ce trebuie să se reuşească este crearea unui consens naţional la nivelul forţelor politice şi mai ales la nivelul societăţii’, a spus Tăriceanu la finalul dezbaterii ‘Reforma şi guvernarea eficientă în procesul de integrare europeană organizate de Institutul de studii liberale.
El a adăugat că ameninţările în ce priveşte Republica Moldova sunt mai reduse faţă de cele privind Ucraina, dar ele nu trebuie excluse şi este necesar ca moldovenii să-şi pună întrebarea câţi dintre ei privesc prin prisma interesului moldovean şi câţi gândesc prin prisma interesului Rusiei.
‘Anul acesta sunt alegeri parlamentare în Moldova, iar cele două succese majore înregistrate, mă refer la liberalizarea regimului de vize şi Acordul de asociere cu UE, sper că vor aduce dividende politice pentru coaliţia proeuropeană. Dacă opoziţia actuală reprezentată de Partidul Comunist va câştiga alegerile există riscul ca drumul proeuropean al Moldovei să se întrerupă, să fie deviat’, a afirmat preşedintele Senatului României.