Singurul muzeu al cofetăriei din România continuă să fie prea puţin cunoscut de publicul larg FOTO

Inaugurat în urmă cu opt ani, primul şi până acum singurul muzeu al cofetăriei din România a rămas puţin cunoscut publicului larg, dovadă numărul redus de vizitatori care i-au trecut pragul în această perioadă. De ce se întâmplă acest lucru se întreabă şi proprietarul muzeului, maestrul cofetar Ioan Gui, în vârstă de 75 de ani, amenajându-l în două din încăperile locuinţei sale, care se află pe strada Nicolaus Lenau nr. 3.
Iulian Tudor
08 mai 2014, 10:46
Singurul muzeu al cofetăriei din România continuă să fie prea puţin cunoscut de publicul larg FOTO

Marele meu „of” este faptul că numărul celor care au vizitat muzeul este mult prea mic faţă de cât aş dori eu, dar şi mai mult regret faptul că autorităţile publice locale nu sunt deloc interesate de acest muzeu unic în ţară. Poate însă acum, în contextul în care Aradul aspiră la o investirea cu titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, autorităţile publice locale vor „avea ochi” şi pentru acest muzeu care, cu ale sale exponate din care unele sunt unice şi vor face demersurile necesare pentru a-l aduce în atenţia arădenilor şi nu numai„, a declarat Ioan Gui, potrivit Agerpres.

În muzeu pot fi văzute peste 360 de exponate, de la maşina de preparat îngheţată, la maşina manuală de bomboane, ambele fabricate în jurul anului 1920, maşina manuală de măcinat mac, cea cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul, malaxorul acţionat electric, aparatul pentru prepararea marţipanului, diverse forme pentru prepararea turtei dulci şi a ciocolatei, mese din marmură pentru prelucrarea zahărului fiert, maşina pentru tăiat hârtia în care se împachetau bomboanele pentru pomul de Crăciun, sau numeroase fotografii şi documente. Şi, nu în ultimul rând, muzeul mai deţine cărţi de specialitate, unele unice în ţară, reţetare, fotografii vechi şi noi, diplome şi medalii obţinute de-a lungul vremii de către cofetarii arădeni.

Timp de peste patru decenii, am fost cofetar, o parte importantă din aceşti ani conducând Laboratorul de cofetărie al TAPL Arad. Cofetăria a fost domeniul în care mi-am câştigat existenţa, dar, în timp, a devenit şi un hobby. De aceea, în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică, m-am hotărât să înfiinţez un muzeu al cofetăriei. Şi, cum nu aveam unde să îl amenajez, am apelat la bunăvoinţa soţiei, care a acceptat să-l amenajez în casa noastră„, a spus Ioan Gui.

El a arătat că a adunat exponatele din muzeu în decursul a peste 30 de ani, unele dintre utilajele tehnice recuperându-le chiar din depozite de fier vechi.

Am început să adun maşinile, ustensilele şi documentele din muzeu undeva la începutul anilor ’70, pe unele cumpărându-le, pe altele primindu-le de la bătrânii maeştrii cofetari pe care i-a mai prins în viaţă, iar o parte din ele recuperându-le de prin depozitele de fier vechi. Însă ideea deschiderii unui muzeu de profil a început să prindă viaţă abia la începutul anilor 2000, când, ajutat de câţiva apropiaţi, am început restaurarea exponatelor. Una dintre maşinile prezente în muzeu, fabricată la Dresda, în Germania, în jurul anului 1930, este cea pentru făcut zahăr farin. Cu această maşină cu valţuri se realizau foi laminate din ciocolată sau marţipan, maşina fiind foarte performantă la vremea ei. De asemenea, trebuie amintită maşina care bătea separat albuşuri şi gălbenuşuri, construită ‘după model’ de un inginer de la Fabrica de Vagoane din Arad, la solicitarea unui patron de cofetărie din Arad, care văzuse o astfel de maşinărie într-o revistă germană. Maşina era acţionată electric şi avea o producţie de 3-4 mii de ouă pe zi„, a explicat Ioan Gui.

Un exemplar deosebit din muzeu îl constituie prima carte în limba română cu cu reţete de prăjituri, publicată de maestrul cofetar Emil Frederic, în care acesta a postat reţete de prăjituri pe care le prepara în cofetăria sa. O altă frumoasă carte din muzeu e cea scrisă în limba germană, editată în anul 1904 şi cumpărată în anul 1914 de către un cofetar din Lipova, care mai târziu şi-a deschis o cofetărie în Arad, pe strada Mărăşeşti.

Maestrul Ioan Gui a mărturisit că lucrează la o carte având ca subiect „Arta în Cofetărie”, carte pe care a început-o în 1978, a abandonat-o la un moment dat, pentru ca să o reia în anul 2011.

CITEŞTE ŞI: Cele mai ciudate muzee din lume: Muzeul cartofilor prăjiţi sau al crenvurştilor

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...