Potrivit ministrului, această sarcină revine în primul rând ÎCCJ, iar în situaţia în care nu va putea fi formulată o practică unitară, soluţia va trebui găsită în procesul decizional din Parlament, în circuitul legislativ aflându-se un proiect al Ministerului Justiţiei pe această temă.
„Nu avem încă motivarea in extenso, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, dar discutăm aici de aplicarea legii, nu neapărat de elaborarea unei legi. Avem deja o decizie a Înaltei Curţi referitoare la aplicarea legii penale mai favorabile, avem deja o decizie a CCR în aceeaşi materie. Discutăm în continuare de aplicarea legii. În schimb, avem în Parlament un proiect de act normativ trimis de Ministerul Justiţiei, după consultarea cu CSM la începutul anului, care încerca să soluţioneze această chestiune, ce nu a putut fi soluţionată, din păcate, între profesioniştii dreptului înainte de intrarea în vigoare a Codurilor. O să vedem soluţia după publicarea deciziei CCR şi în procesul decizional de la Parlament vom ţine cont de cele două decizii ale Înalte Curţi şi ale CCR. Principalul rol în momentul de faţă revine, evident, Înaltei Curţi în a unifica practica. Aceasta este una dintre chestiunile care, într-adevăr, poate genera practică neunitară şi discuţii în sistem. Sperăm, dacă nici decizia CCR nu va aduce suficientă claritate în sistem, să tranşăm această chestiune, având deja două decizii, în procesul decizional din Parlament”, a spus acesta.
Curtea Constituţională a României a decis marţi că în aplicarea legii penale mai favorabile nu se pot combina prevederi din noul şi vechiul Cod penal.
CCR a admis marţi o excepţie ridicată de ÎCCJ cu privire la modul în care se aplică legea penală mai favorabilă, după intrarea în vigoare în luna februarie a noului Cod penal.
„Cu unanimitate decide: admite excepţia şi constată că dispoziţia art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile. Definitivă şi general obligatorie”, se arată în decizia CCR.
Art. 5 din noul Cod penal se referă la aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei şi are următorul cuprins: „(1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile”.
Sesizarea Înaltei Curţi a fost făcută după ce judecătorii instanţei au aplicat în mod diferit prevederile din vechiul şi noul Cod penal la calcularea pedepselor aplicate inculpaţilor.