Conform hărţii publicate de CE la Bruxelles, 53,1% din profesiile reglementate în România sunt în sănătate şi servicii sociale, 20,8% în serviciile de afaceri, 12,5% în transport, 6,3% în servicii publice şi educaţie, în timp ce 1% sunt în domeniul imobiliar, manufacturier şi al vânzărilor angro şi cu amănuntul. De asemenea, 4,2% dintre profesiile reglementate sunt în alte sectoare, precum divertisment, turism, agricultură şi minerit.
Harta interactivă adună cele mai importante informaţii privind modul în care sunt reglementate profesiile în diferite state membre, precum numărul acestora şi modul în care sunt împărţite pe sectoare economice, trendul în numărul deciziilor de recunoaştere a profesiilor din 2005 sau punctele de contact naţionale care au răspunderea de a-i informa pe cei interesaţi despre procedurile şi formalităţile care trebuie îndeplinite pentru a obţine recunoaşterea calificărilor profesionale.
Documentul prezintă grafic informaţiile trimise de statele membre în baza de date privind profesiile reglementate din Europa care tocmai a fost actualizată, informează CE într-un comunicat.
Practic, harta europeană a profesiilor reglementate îl poate ajuta pe un absolvent de studii universitare din România să descopere, în caz că vrea să lucreze pe teritoriul unui alt stat UE, în ce ţară profesia pentru care s-a pregătit este reglementată, ceea ce înseamnă că diploma îi poate fi recunoscută.
Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, susţine că harta europeană a profesiilor reglementate este un instrument de transparenţă care furnizează o perspectivă asupra situaţiei din UE ca întreg.
‘O examinare atentă a hărţii arată diversitatea abordărilor adoptate de statele membre pentru a-şi proteja interesele publice în reglementarea anumitor profesii. Aceste abordări reflectă diferite realităţi, sensibilităţi şi cadre de reglementare, dar reprezintă şi cauza unor obstacole pentru libertatea de mişcare a lucrătorilor calificaţi. Valoarea adăugată a acestei hărţi este că ne furnizează o reprezentare vizuală a acestor obstacole şi ne permite să ne canalizăm eforturile spre sectoare şi profesiuni în care modernizarea mediului legislativ este probabil să aibă cel mai mare efect’, a afirmat CE, citat în comunicatul CE.