Cinci elevi români participă la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume

Cinci elevi români vor participa în perioada 10-16 mai, alături de alţi 1.700 de elevi din 70 de ţări, la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair, la Los Angeles, competiţie dotată cu premii în valoare de 5 milioane de euro.
Iulian Tudor
09 mai 2014, 13:07
Cinci elevi români participă la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume

Potrivit unui comunicat de presă al Intel, în 2013, marele premiu al competiţiei, „Gordon E. Moore”, de 75.000 de dolari, a fost câştigat de românul Ionuţ Budişteanu cu proiectul „Maşina low-cost fără şofer”, potrivit Agerpres.

În 2014, şansa României la Intel ISEF este reprezentată de Octavian Coca şi Ştefan Dascălu din Suceava, Daniel Coşovanu din Solca, Ştefan Iov şi Alexandru Glonţaru din Bucureşti. „Succesul extraordinar al României la Intel ISEF în 2013, datorită lui Ionuţ Budişteanu, a demonstrat potenţialul şi pasiunea tinerilor din ţara noastră pentru ştiinţă şi tehnologie. Le dorim succes în cadrul competiţiei de la Los Angeles participanţilor de anul acesta şi îi încurajăm să câştige cât mai multe premii„, a declarat Adrian Cioroianu, business development manager, Intel.

CITEŞTE ŞI: Un elev din Vâlcea, medaliat a doua oară cu AUR la Balcaniada de Matematică

Elevii Octavian Coca şi Ştefan Dascălu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava, participă în acest an la Intel ISEF cu un proiect ce îşi propune să trateze, prin joacă, afecţiuni precum ADHD (Deficit de Atenţie / Tulburare Hiperkinetică).

Folosind aceste tipuri de dispozitive sau altele similare, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util în rezolvarea eficientă a sarcinilor zilnice care necesită un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenţiei în procesul de învăţare, dar şi pentru tratarea tulburărilor psihiatrice cum ar fi ADHD.

Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă”, Solca, judeţul Suceava, Daniel Coşovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu poluează şi care poate fi folosit pentru încălzirea locuinţelor. Proiectul său „Generator Solar de Aer Cald: Construcţie şi Aplicabilitate” constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea unei incinte.

Panoul reprezintă o alternativă pentru încălzirea locuinţei în timpul zilelor senine sau parţial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate înlocui combustibilii fosili des folosiţi pentru încălzirea camerelor dintr-o locuinţă atâta timp cât soarele este prezent pe cer.

Generatorul nu poluează, nu consumă energie electrică şi poate fi realizat cu costuri mici, reprezentând o investiţie importantă pentru orice persoană care doreşte să protejeze mediul înconjurător făcând în acelaşi timp economii.

Alţi doi elevi din clasa a XI de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Ştefan Iov şi Alexandru Glonţaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea în construcţia clădirilor a unui adeziv similar cu cel produs de păianjenul de grădină. Cei doi elevi susţin că acest tip de adeziv este o soluţie în problema pierderilor umane şi materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică şi uşor de aplicat.

Rigidizarea la şocuri, vibraţii şi umiditate conferă adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice şi apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate şi puterea de penetrare a adezivului menţin pereţii întregi chiar dacă se descompun la nivel aproape microscopic.

Cei doi elevi au proiectat o fabrică semivie, un sistem autonom de întreţinere în viaţă a coloniilor de celule cu care vor să asigure obţinerea adezivului în cantitate mare şi la un pret mic.

VEZI ŞI: Elevii români au obţinut premiul I la concursul NASA Ames Space Settlement Design

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
”Regina pastelor” a dezvăluit secretul celor mai bune paste carbonara. N-ai nevoie de multe ingrediente, nu durează mult să le faci și vor ieși ca la restaurantele din Italia
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Irinel Columbeanu, impresionat de o femeie. Vorbe la superlativ
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Mel Gibson dezvăluie detalii despre noul său proiect cinematografic: ‘The Resurrection of the Christ’
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”